Eğitim-öğrenim hayatlarını maddi olarak daha rahat geçirmek isteyen birçok öğrenci, KYK tarafından sunulan öğrenim kredisinden faydalanıyor. Ancak krediyi kullananların çoğu krediyi geri ödemekte geri ödemekte zorlanıyor. Mezun olunan tarihten itibaren 2 yıl sonra kredinin geri ödemeleri başlarken, çeşitli gerekçelerle bu süre 1 yıl daha uzatılabiliyor. Yine de iş bulmakta güçlük çeken bazı kişiler, bu ödemeleri gerçekleştiremiyorlar.
Cumhurbaşkanı Onayı Bekleniyor
Öğrenim kredisi geri ödemeleri, mecliste de sıkça dile getirilen konulardan bir tanesi. Geçtiğimiz günülerde Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa ile öğrenim kredilerini ödeyemeyen vatandaşlar da borçlarını yapılandırma yoluna gidebilecek. E-devlet sistemi üzerinden borçların geri ödemesi ile ilgili yapılandırma başvuruları yapılabilecek. Mecliste kabul edilen teklifin uygulamaya konması için Cumhurbaşkanı onayından da geçerek Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
Son Başvuru 31 Aralık 2020
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa kapsamında 31 Ağustos 2020 öncesindeki öğrenim kredileri yapılandırılacak. Açıklanan son başvuru tarihi 31 Aralık 2020 olarak belirlendi. Borçlar yapılandırıldıktan sonra ilk ödeme ise 2021 Ocak ayında gerçekleştirilecek. Ancak Cumhurbaşkanı hem başvuru süresini hem de taksit ödemelerini 1 ay daha uzatabilir.
36 Ayda Borç Kapatılabilecek
Yapılandırma kapsamında borçlar 2 ayda bir olacak şekilde 18 taksitte ödenecek. Bu süre de toplamda 36 ayda borçların kapanması anlamına geliyor. Öğrenim kredisi borcunu 6 taksit olarak ödemek isteyenler için yüzde 4.5 oranında faiz uygulanacak. Bu oran 9 taksit olarak ödeyecekler için yüzde 8.3 oranında olacak. Daha yüksek taksit oranları için ise 12 taksit için yüzde 10.5 ve 18 taksit için yüzde 15 oranında faiz oranı geçerli olacak. Enflasyon farkına göre belirlenen borç için anapara ile arasında olan fark 5 bin lira olursa, 18 taksitte ödeyecekler 5 bin 700 TL taksit ödemesi yapacakları.
Gecikme Faizinde İndirim Uygulanacak
Kredisini ödeyemeyenlerde anaparaya gecikme faizi uygulanıyor. Meclisten geçen yapılandırma kararı ile ise bu gecikme faizinde indirim yapılacak. Yapılacak indirim oranı geciken süreye göre aylık 0.35 Yİ-ÜFE oranına göre gerçekleştirilecek. Bu oranlar borcun ödeme şekline göre de değişiklik gösterecek. Ocak ayında ilk taksit ödemesi başlayacak olan kredi borçlarının tamamı bu ayda ödenirse, enflasyon farkının yüzde 10’u alınacak ve yüzde 90’ı ise silinecek. Yapılandırılan borcun ikinci taksitte kapatılması halinde ise enflasyon farkının yarısı eklenecek.
Nasıl Başvuru Yapılacak?
Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak olan kararla kredi borcu yapılandırma başvuruları yapılabilecek. Vergi dairelerinin yanı sıra internet üzerinden de başvuruların yapılması bekleniyor. Başvuruya dair detaylar ise kararın açıklanmasının ardından yapılacak. Yapılandırma haricinde borcunu ertelemek isteyenler, e-devlet sistemi üzerinden işsizlik, askerlik veya yüksek öğrenim gibi gerekçelerle erteleme başvurusu yapabiliyorlar.