Türk Eğitim-Sen, SODİMER işbirliğiyle ve UNESCO Milli Komisyonu'nun desteğiyle 22-24 Ocak 2021 tarihlerinde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Güncel Gelişmeler Işığında 2023'e Doğru Dijital Eğitim" çalıştayı hakkında açıklama yayımladı.
Covid-19 pandemisinin getirdiği online eğitim sürecinin kapsamlı bir şekilde incelendiği çalıştay 8 başlık altında toplandı. Dijital Eğitimin Felsefesi ve Sosyolojisi, Dijital Eğitim ve Öğretim Programları, Dijital Eğitimin Yönetimi, Dijital Eğitimde Öğretmen Yetiştirme, Dijital Eğitimde Materyal Geliştirme, Dijital Eğitimde Yapay Zekâ ve Etik, Dijital Eğitim ve Öğretmen-Öğrenci-Veli Psikolojisi, Dijital Eğitimde Ölçme Değerlendirme şeklinde 8 ana başlık etrafında gerçekleştirildi. Komisyonların titizlikle yürüttüğü çalışmalar rapor haline getirildi.
"Okullarda yüz yüze eğitime geçilmemesi durumunda, karne notları "geçti-kaldı" yöntemine dönüştürülmeli"
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, "Bu sekiz ana başlık etrafında gerçekleştirilen çalıştayda her biri alanında uzman kişilerce dijital eğitimin mevcut süreci ve eğitimin geleceği üzerine incelemeler ve analizler ortaya konulmuştur. Komisyonun önerileri arasında; okullarda yüz yüze eğitime geçilmemesi durumunda karne notlarının geçti-kaldı yöntemine dönüştürülmesi, LGS, TYT, AYT gibi merkezi sınavlarda etkili olan not ortalamasının, sadece öğrencinin yüz yüze eğitim süreçlerinde elde ettiği notların kullanılarak hesaplanması, eğitim çalışanlarının uzaktan eğitim süreçlerinde internet, bilgisayar ve diğer konularda edinecekleri ekipman ve hizmet bedelleri için eğitim öğretim hazırlık ödeneğinin iki öğretmen maşı olarak ödenmesi ve her yıl bu rakamın değişen ekonomik koşullara göre güncellenmesi, olağanüstü hâllere ilişkin alternatif öğretim programlarının, hem dijital hem normal hem de hibrit eğitime uygun hâle getirilmesi de yer almaktadır" şeklinde konuştu.
"Sadece salgın döneminde değil, sonrasında da dijital eğitim, eğitim sürecimizin göz ardı edilemez ve ayrılmaz bir parçası olacaktır"
Pandemi dönemde sadece eğitim kurumları değil, bütün sektörlerin salgına hazırlıksız yakalandığını belirten Geylan, "Artık şu gerçek tartışılmazdır ki, sadece salgın döneminde değil, salgın sonrasında da dijital eğitim, eğitim sürecimizin göz ardı edilemez ve ayrılmaz bir parçası olacaktır. Bu itibarla, Türk eğitim sistemine çok değerli katkılar sunacağına inandığımız çalıştayın kapsamlı rapor ve sonuçlarını başta Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk olmak üzere YÖK, üniversiteler, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyeleri, siyasi partiler ve eğitimle ilgili tüm paydaşlarla paylaşacağız" diye konuştu.