Aso Başkanı Özdebir’den Ara Malı Enflasyonu Uyarısı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına dikkat çekerek, ara malı enflasyonunun üretimde...

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, bugün açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına dikkat çekerek, ara malı enflasyonunun üretimde aksamalara yol açtığı uyarısında bulundu.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren ASO Başkanı Özdebir, "Ekonomimizde maalesef enflasyon eğilimlerinde bozulma devam ediyor. Şubat ayında TÜFE yıllık yüzde 15,61 olarak gerçekleşirken, Yİ-ÜFE yüzde 27 seviyelerini geçti. Mevsimsel etkilerin ortadan kalkması ile gıda fiyatlarındaki baskı enflasyonu yukarı yönlü zorlarken, gelecek aylarda artma eğilimini de güçlendiriyor. Yüksek enflasyon ortamında ise maalesef iş yapabilme imkanı zorlaşmaktadır. Özellikle iç talebi canlandırmaya yönelik politika tercihleri karşısında arz tarafında yeterli artış gerçekleşmezse enflasyonist baskı artmaya devam edecektir. Yıllık bazda 2020 yılının Mayıs ayında yüzde 5,53'e kadar gerileyen Yİ-ÜFE'nin artma trendine girerek, şubat ayında yüzde 27 seviyelerine kadar yükselmesi, üreticinin maliyetlerinin her geçen gün arttığını gösterirken, bu maliyetlerin büyük bir kısmını tüketiciye yansıtmayıp kendisinde kaldığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse enflasyon, sanayicinin kullanmış olduğu ara malların hem TL hem de döviz cinsinden fiyatlarını her geçen gün arttırmaktadır. Nasıl ki halkın enflasyondan en az etkilenmesi için gıda fiyatları önemseniyor ve kontrol edilmeye çalışılıyorsa, sanayicinin enflasyonuna da en az o kadar önem vermeliyiz. Çünkü bu da sanayicinin maliyetlerini etkiliyor ve rekabet gücünü azaltıyor" dedi.

Üretim süreçlerinde aksamalar olduğunu belirten Özdebir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Diğer taraftan üretici iç piyasada ara mal bulmakta zorlandığından üretim süreçlerinde aksamalar oluyor. Çünkü bazı tüccarlar ellerindeki ara malı iç piyasaya vermek yerine Suriye, Irak gibi ülkelere satarak hem ülke içinde fiyatların yükselmesine hem de yurt içindeki üreticilerin tedarik zincirinin bozulmasına neden olmaktadır. Sürekli olarak katma değerli ürünlerin artırılması gerektiğini söylüyoruz ancak bazı firmalar ara mal niteliğindeki ürünleri iç pazar yerine ihraç ederek ekonominin katma değer oluşturmasına sekte vuruyorlar" diye konuştu."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Emeklilerin maaşından kısıp faizlere ödeme yaptılar
Sigaraya dev zam geliyor!
Mükellefler İçin Kritik Süreç Başlıyor
Cevdet Yılmaz TRT Haber'de duyurdu: Orta Vadeli Program'ın açıklanacağı tarih belli oldu
Enflasyon düzeltmesi muafiyeti