Bakan Dönmez: “salgın Dönemiyle Birlikte Vatandaşlarımızın Dijital Kanalları Kullanım Oranları Arttı”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Elektrik tarafında sunulan pek çok hizmeti e-Devlet'e entegre ettik. 2020 yılında 140 bin 734 perakende satış...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Elektrik tarafında sunulan pek çok hizmeti e-Devlet'e entegre ettik. 2020 yılında 140 bin 734 perakende satış sözleşmesi, 319 bin 250 fesih ve 9 milyon 796 bin 625 sorgulamayı vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden gerçekleştirdi. Özellikle salgın dönemiyle birlikte vatandaşlarımızın dijital kanalları kullanım oranları arttı. E-Devlet üzerinde verilen hizmet sayısının artırılması için çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Bakanlıkta videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen 13. Elektrik Dağıtım Şirketleri Sektör Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Salgın döneminde elektrik sektörünün önemli bir sınav verdiğini söyleyen Dönmez, "Evde Kal" çağrılarının arttığı bir dönemde elektrik sektörünün üzerine düşeni başarıyla yerine getirdiğini, özellikle yaklaşık 98 bin çalışan ile büyük bir özveriyle çalışarak tüm ülkeye kesintisiz enerji sağlandığını kaydetti. Bakan Dönmez, bazı sıkıntılar olmasına karşın resmin bütününe bakıldığında üretimden dağıtıma kadar her aşamada başarılı bir performans ortaya koyduklarını aktardı.

"Elektrik dağıtım sektörümüz özelleştikten bu yana yatırımlar iki kat artarak üçüncü uygulama döneminde 40 milyar TL'ye ulaştı"

Türkiye'nin altyapısının son yıllarda yatırımlarla modernize edildiğini söyleyen Dönmez, "Elektrik dağıtım sektörümüz özelleştikten bu yana yatırımlar iki kat artarak üçüncü uygulama döneminde 40 milyar TL'ye ulaştı. Yaklaşık olarak 46 milyon aboneye hizmet veren dağıtım hattı uzunluğumuz 2020 yılı sonunda 18 bin 270 kilometre ilaveyle 1 milyon 190 bin 605 kilometreye ulaştı. Dağıtım trafo sayımız da 14 bin 39 adet artışla 519 bin 346 oldu. 2019'da 192 bin 78 MVA olan dağıtım trafo gücümüz de 2020 sonunda 199 bin 748 MVA'ya yükseldi. 2016-2020 üçüncü uygulama döneminde yaklaşık 40 milyar lira yatırım yapıldı. Dönem başında yatırım tavanını 34 milyar lira olarak belirlemiştik. Bu sınır da yaklaşık 6 milyar lira fazla yatırımla aşıldı ve daha fazla hizmet götürüldü. Yapılan bu yatırımların da etkisiyle elektrik kesinti sürelerinde azalmalar görülmeye başlandı. 2019 yılında kullanıcı başına ortalama 20,5 saat olan kesinti süresi yüzde 11 azalarak 18,2 saate düştü" şeklinde konuştu.

"2021-2025 dördüncü uygulama döneminde ise toplam 66,7 milyar TL elektrik dağıtım yatırımı planlanmaktadır"

Planlı bakımlar için 10,5 milyar TL'lik bütçe ayırdıklarını belirten Dönmez, "2021-2025 dördüncü uygulama döneminde ise toplam 66,7 milyar TL elektrik dağıtım yatırımı planlanmaktadır. Dördüncü uygulama döneminde yapılacak yatırımlara ilaveten, planlı bakımlar için ilk kez ayrı bir bütçe kalemi oluşturuldu. Daha önce planlı bakımlar işletme bütçesinden karşılanıyordu. Planlı bakımlar için 10,5 milyar TL'lik bir bütçe ayırdık. Ar-Ge faaliyetleri için de önümüzdeki 5 yıl toplam 1 milyar liralık bir bütçe ayrıldı. 2021 yılı için 185 milyon lira belirlendi. Bu rakam inşallah yıllara sari olarak artacak. 5 yılın sonunda şirketlerimiz yıllık ortalama 200 milyon liralık bir Ar-Ge bütçesinden faydalanacak. Biliyorsunuz ben de bir Ar-Ge mühendisiyim. Yeni bir şey üretmek, daha önce düşünülmeyen bir şeyi ortaya koymak işimizin en heyecan verici tarafı. Elektrik dağıtım sektörümüz gerek EPDK'nın verdiği Ar-Ge bütçeleri, gerek kendi bütçeleri, gerekse de ulusal ve uluslararası projeler yoluyla çok başarılı işler ortaya koydu. Bunlar da tabi hizmet kalitesine ve müşteri memnuniyetine yansıyor. Bu anlamda Ar-Ge hizmet kalitesinin artması için de önemli bir teşvik unsuru aslında" diye konuştu.

"2019 yılında çağrı merkezlerine ulaşılabilirlik seviyesi yüzde 99,82, servis seviyesi yüzde 92,3, cevaplama oranı yüzde 97,65 olarak gerçekleşti"

Memnuniyet seviyesini ölçtükleri bir diğer konunun da çağrı merkezleri olduğunu aktaran Dönmez, "2019 yılında çağrı merkezlerine ulaşılabilirlik seviyesi yüzde 99,82, servis seviyesi yüzde 92,3, cevaplama oranı yüzde 97,65 olarak gerçekleşti. Büyük bir memnuniyetle söylemek istiyorum ki, bu değerler uluslararası standartlarda belirlenen kriterlerin de üzerinde. Emeği geçen bütün personelimizi tebrik ediyorum. Bu yıl en önemli uygulamalarımızdan biri dijitalleşme oldu. Elektrik tarafında sunulan pek çok hizmeti e-Devlet'e entegre ettik. 2020 yılında 140 bin 734 perakende satış sözleşmesi, 319 bin 250 fesih ve 9 milyon 796 bin 625 sorgulamayı vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden gerçekleştirdi. Özellikle salgın dönemiyle birlikte vatandaşlarımızın dijital kanalları kullanım oranları arttı. E-Devlet üzerinde verilen hizmet sayısının artırılması için çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda 2021 yılı dijitalleşme hedeflerimizi 3 başlıkta belirledik. İlki; Dijital Türkiye, Online İşlemler ve Çağrı Merkezi üzerinden yapılacak abonelik işlemlerinin ıslak imza olmadan kimlik teyidi ve sesli onayla gerçekleştirilmesi. İkincisi; tarife değişikliği ve tahliye taleplerinin sesli onayla çağrı merkezi üzerinden alınması. Sonuncusu ise; uzaktan çalışan personelin işlemlerinin ne kadarını gerçekleştirilebildiği ve bilişim altyapısının yeterliliğinin ölçülmesi" ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Emeklilerin maaşından kısıp faizlere ödeme yaptılar
Sigaraya dev zam geliyor!
Mükellefler İçin Kritik Süreç Başlıyor
Cevdet Yılmaz TRT Haber'de duyurdu: Orta Vadeli Program'ın açıklanacağı tarih belli oldu
Enflasyon düzeltmesi muafiyeti