Ticaret Bakanlığı girişimciler için müjdeli açıklamalarda bulundu. Biri birinden farklı destekler geliyor. Verilen desteklerden bir tanesi 1,4 milyonun üzerine kadar çıktı. Ürün geliştirmeden farklılaştırmaya, tasarım değeri yüksek ürünleri geliştirmeye kadar birçok alanda yer alacak kişiler yararlanabilecekler.
Ülkemizde girişimcilere özel sunulan desteklerden bir tanesi girişimcilere sunulan ürün geliştirme içindir. Bu desteklerden yararlanmak için belirli şartları yerine getirmek gerekiyor.
Yurt Dışı Pazarları Girişimcilerine Destekler…
Ticaret Bakanlığı yurt dışı piyasalarına giriş yaparak ülkemizi her alanda temsil etmek isteyen girişimcilere özel destekler sunmaya başladı. Yüksek katma değerli olan ürünleri geliştirmek için yürütülecek tasarım ile ürün geliştirme projelerinin giderleri tam 1,4 milyon dolara kadar artış gösterdi.
Desteklerden Yararlanmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Bakanlık tarafından sunulan desteklerden yararlanmak için söz konusu projenin gerekli belgeleri ile beraber Destek Yönetim Sistemi’ne başvuru yapmak gerekir. Yapılan başvuruların ardından bakanlık tarafından firma incelemeleri başlar. Destekler ile ilgili olarak alınan harcamaları yaparak belgeleri yeniden DYS üzerinden iletir ve paralarını alır.
Destek İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Destekten yararlanmak isteyen kişilerin belge hazırlaması gerekir. Destek Yönetim Sistemi’nde yer alan başvuru formu doldurmalıdır. Geri kalan belgeler ise;
- Taahhütname
- Beyanname
- Kapasite raporu
Dahilde işleme rejimi olmayanlar için
- Ticaret sicil gazeteleri
- İmza sirküleri
Gerekli belgeleri hazırlayanlar Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan destekleri alabilecekler. Yurt dışı piyasalarında ülkemizi temsil etmek isteyenler için özeldir.
Destekler Kimlere ve Hangi Alanlara Veriliyor?
Söz konusu destek şu an 3 farklı alanda veriliyor. Bu destekler moda tasarım ya da endüstriyel tasarım alanlarında yer alan tasarımcılardan modelist ya da mühendis brüt maaşlarının %50 kısmı kadardır. Bu ödemeler 1 milyon dolar seviyesine kadar çıkıyor. Projelerde taleplere göre 2 yabancı uyruklu çalışan yer alabiliyor. Ödeme paylaştırması;
- Tasarımcılardan yurt dışı masrafları ile beraber web sitesi üyeliklerinde %50 kadarlık kısmında 150 bin dolara kadar
- Alet, teçhizat, malzeme ile yazılım harcamaları sırasında %50’si kadarlık kısmında 250 bin dolara kadar
- 3 yıllık sunulan proje kapsamında destekler alınabiliyor. Bu destek ödemeleri 3 yıldan 5 yıla kadar çıkabiliyor.