Emeklilikte yaşa takılanlar ismini sigortalılar, kendilerine vermiştir. Son günlerde kendileri için yeni bir yasanın çıkmasını isteyen Emeklilikte yaşa takılanlar, nasıl bir karar çıkacağını merak ediyor. Geçmiş yıllarda da sık sık konuşulan ve birçok çalışmanın yapıldığı bu konu, son günler de tekrar gündemde yer aldı. Konunun idari ve mali olarak çalışmalar ile yeni bir düzenlemeye sokulması bekleniyor. Bunun için değişik formüller üzerinde duruluyor. Şu an için beş ayrı formül gündemde yer alıyor. Henüz net bir durum olmamakla beraber, konuşulan pek çok detay var. Bilindiği üzere, EYT sorunu, ilk kez 08 Eylül 1999 yılında çıkmış olan, 4447 sayılı yasa ile başlamıştı.
Sorunun Ortaya Çıkışı Nasıl Oldu?
İlk kez 1999 yılında konuşulmaya başlanan bu olay, sadece sigortalı olarak çalışan kişileri kapsıyor. Bu kişilerin cinsiyeti de bu konu da önemli bir yere sahip. İlk sigorta başladığı zaman kadınlar 20, erkekler ise 25 yıllık hizmeti bitirmesinin ardından, emekli olabilecekti. Daha önceki dönemlerde 30-40 yaş arasında emeklilik durumu dahi gündemde yer almıştı. Skk kurumu uzun yıllar zor duruma düşmüş ve durumu düzeltmeye çalışmıştı. Daha sonra oluşan duruma göre kadınlar 20 yılı doldurduktan sonra, buna ek olarak ise giriş tarihi ve belirli bir yaşa gelmiş olması şartı koşuldu. 38-56 yaş arası olarak belirlendi. Erkekler için de 44-58 yaş şartı getirildi.
Yaş Şartı Kimleri Kapsamıyor?
Yeni kademeli yaş şartı bazı kişileri kapsarken, bazılarını kapsamıyor. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan kişiler için yıl şartı aranmazken, 7 bin gün prim şartı koşuldu. Bu kurala göre kadınlar 58 erkekler ise 60 yaşında emekli olma hakkı kazandı. Eğer 1976 senesi öncesi sigorta başlamış ise 5000 gün prim dolduğu zaman, emeklilik hakkı tanınıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, şu an için 1999 yılında çıkmış olan kademeli yaş şartı durumunun uygulamada olmasını istemiyor. Onların isteği, kadınlar için 20, erkekler için de 25 yılı dolduranların yasa takılmadan emekli olabilmesi.