Finansal kaynakların yönetimi, Banka tarafından belirlenen sermaye gereksinimleri, finansal risklerin yönetimine yönelik mevcut araçlar (finansal araçlar) ve diğer faktörler tarafından belirlenen işletme için yüksek düzeyde güvenlik sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Finansal yönetimin ana hedefleri şunlardır: iş ihtiyaçlarını, likiditeyi karşılamak için yeterli fona sahip olmak.
Yönetimi, finansal risk ve piyasa riskini önleme veya azaltma, yatırımlardan yeterli getiri elde etme ve sermaye sağlayıcıların yatırımlarıyla ilişkili riskler konusunda rahatını sağlama.
Finansal yönetim kendi başına bir amaç değildir. Kalite, karlılık ve işin gelişimi açısından gerçek ihtiyaçlara hizmet etmelidir. Yönetim, bu hedeflere, katlanılan maliyetleri (varlıkları) aşan gelirler yaratan varlıklara fon yatırımı yaparak ulaşmalıdır. Finansal yönetim amacı, işletmedeki fon akışını kontrol ederek ve yatırımların değerini en üst düzeye çıkarmak için optimizasyonunu sağlayarak elde edilir. Çoğu durumda mali yönetim birden fazla düzeyde (işletme düzeyinden ulusal düzeye ve her ülkede) aynı anda gerçekleşecektir. İşletme düzeyinde finansal planlama yapıldığında, yalnızca tatmin edici likidite koşullarını elde etmek için bütçe fonlarının optimal dağılımını sağlamaya yönelik değildir.
Finans da Mali Yönetim Nedir?
Mali yönetim, kârlılığı artırmak (ürün farklılaştırması) ve bilançonun yeterli yatırım seviyelerini sağlamasını sağlamak amacıyla üretim ve dağıtım organizasyonundaki değişikliklere yanıt vermelidir. Bunu başarmak için, finansal yönetim, işletmenin aşağıdakileri gerçekleştirmesini sağlayacak şekilde gerçekleştirilmelidir;
Bununla birlikte, gerçek dünyada bu hedeflerin her zaman örtüşmediği ve bir hedefe olan ihtiyacın diğerine duyulan ihtiyaçla çeliştiği durumlar olduğuna dikkat edilmelidir.
Finansal Pazarlama Süreci Nedir?
Finansal planlama süreci, gelecekteki sermaye kaynaklarını belirlemeyi, işletme sermayesindeki (alacaklar ve stoklar) ve diğer varlıklardaki değişiklikleri tahmin etmeyi, ne kadar paraya ve hangi kaynaklardan ihtiyaç duyulacağını belirlemeyi içerir.
Sermaye kaynaklarının belirlenmesi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli fon kaynaklarının dikkate alınması anlamına gelir:
Finansal planlama süreci, işletme sermayesindeki (alacaklar ve stoklar) ve diğer varlıklardaki değişikliklerin tahmin edilmesini içerir. İşletme sermayesindeki değişiklikler, belirli bir dönemde şirkete girmesi veya şirketten çıkması beklenen para miktarına (alacaklar) ve bir dönem sonunda kişinin envanterinin büyüklüğüne (stoklar) bağlıdır. Diğer varlıklardaki değişiklikler, yenileme maliyetlerini, envanter için sigorta maliyetlerini, borç hesaplarını vb. içerir.