- DIŞ HABERLER SERVİSİ
Gelişen ülke hisseleri, para birimleri ve tahvilleri yükselişle geçen üçüncü haftasını geride bıraktı. Asya piyasaları Pazartesi günü güçlü bir açılış yaptı. Korona virüs aşının bulunma ihtimali, artan vaka sayılarının yakın zamanda daha katı kısıtlamalara neden olabileceği ihtimaline ağır bastı. Para birimlerindeki volatilite, son dört ayın en düşük seviyelerine inerek yatırımcıların iyimserliğinin altını çizdi.
Andrew Tilton ve Kamakshya Trivedi’nin de aralarında bulunduğu Goldman analistleri yazıkları raporda yatırımcıların, “ekonomik verilerin daha anlamlı hale gelmesini beklemektense, yatırımcıların yıl sonuna doğru döngüsel pozisyonlara yönelmeleri gerektiğini” söyledi. Analistlere göre piyasalar “aşı üretimi ve dağıtımı konusundaki zor soruları erteleyecek”.
Pfizer ve Moderna’nın aşı çalışmalarıyla ilgili olumlu açıklamalarının ardından, AstraZeneca da aşının etkinliğiyle ilgili açıklamada bulundu. Bloomberg’in haberine göre, AstraZeneca’nın aşısı için düşük ve orta gelirli ülkeler oldukça önemli çünkü, Astra’nın aşısı Pfizer’ın belirlediği fiyatın oldukça aşağısında ve Hindistan’dan Brezilya’ya birçok ülkede üretim yapılacak.
Yine de gelişen ülkelerde ekonomik iyileşme olasılığı fiyatları etkilemiş olabilir. Fidelity International yöneticisi Paul Greer, yatırımcıların bu yıl ortalama mali bilançolardaki sert yükseliş ve borç yükünden endişeli olduğunu söyledi. Güney Afrika, Moody’s ve Fitch’in ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından, çürük tahvil kategorisine girdi. Ülkede pandemi hızla yükseliyor ve hükümetin mali durumu ülkeyi son 30 yılın en uzun resesyonuna soktu.
Bu hafta Güney Kore, Nijerya ve Kolombiya’dan merkez bankası kararları bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Endonezya ve Filipinler, faiz oranlarını düşürerek şaşkınlığa neden olmuştu. Güney Afrika, Brezilya ve Meksika’dan gelecek enflasyon verileri de yakından izlenecek.