Mynet'te yayınlanan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geride bıraktığımız hafta yapmış olduğu açıklamada asgari ücrete ilişkin, "Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gerekli olan çabayı gösteriyoruz. Asgari ücreti de benzer şekilde tespit ederek dar gelirlilerin üstündeki yükü de hafifleteceğiz." ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan sendikalar, partililer ve işveren dünyası da kendi beklentilerini paylaşmaya başladı.
İşte asgari ücret talepleri...
İŞÇİLERİN ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ
DİSK: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonundan (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Bütün ücretlere 1.000 TL iyileştirme yapılmalıdır! Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece tüm çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün olacaktır. Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme göz önüne alındığında 2022 senesinde asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır." dedi.
HAK-İŞ: Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, pandeminin etkilerinin azaldığı ve ekonominin hızla büyümeye devam ettiğini belirterek, "İnanıyoruz ki, işverenler bu büyümede en büyük paya sahip işçilere cömert davranacaklar. Biz konfederasyon olarak enflasyonun üstünde bir zam oranı talep edeceğiz" ifadelerini kullandı.
TÜRK-İŞ: Türk-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Asgari ücret önümüzdeki dönem hiç olmadığı kadar önemli. 45 yıldır asgari ücreti konuşuyoruz. Bu sene 45 seneye bedel bir sene. Onun için toplumu tebessüm ettirecek, toplumu memnun edecek, bizim razı geleceğimiz bir tablo çıkarsa biz de altına imza atarız." dedi.
İŞ DÜNYASININ ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ
TİSK: Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu, başta asgari ücret olmak üzere, tüm ücretler üstündenki vergilerin aşamalı olarak azaltılması çağrısında bulundu. Dünya genelinde artan emtia fiyatları ile enerji ve taşıma maliyetlerinin pek çok sektörü olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada "Bu sebeple, dönemin şartları göz önüne alınarak dengeli bir asgari ücret belirlenmesi her zamankinden çok daha çok büyük bir önem taşıyor" söylendi.
TÜSİAD: Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Ben yüklü bir asgari ücret zammı yapılacağını düşünüyorum. 2016 senesindeki gibi yüzde 25 dolayında olacağını düşünüyorum. Belki daha bile fazla olabilir. Asgari ücret zammı belli olmadan speküle etmek doğru değil." dedi.
MÜSİAD: MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, "2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üstündeki asgari ücret vergi yüklerinin bir bölümü hafifletilerek muhakkak yıl sonu enflasyon oranının üstünde olması gerekli olduğuna inanıyoruz." diye konuştu.
HİSİAD: Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, açıklamasında, "Biz zaten asgari ücretin üstünde maaşlar veriyoruz. Her zaman asgari ücretin artı 300-500 TL üstünde eleman alıyoruz. Benim beklentim 3400-3600 aralığında olacağı yönünde. Her iki tarafı mutlu edecek bir artışın geleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
İTO: İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç , asgari ücret zammı hakkında, çalışan ve işveren arasında dengeyi koruyacak 4 önerisi bulunduğunu belirterek, enflasyonun üstünde makul seviyede bir asgari ücret zammından yana olduklarını belirtti.
İZTO: İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, asgari ücretin vergiden muaf olması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Zincir Mağazalar Derneği: Zincir Mağazalar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe: Devletimiz asgari ücretten alınan vergiyi yüzde 10 azaltsın biz de işverenler olarak yüzde 25 zam yapalım toplamda yüzde 35’lik zam yapmış olalım. Bu yalnızca asgari ücret için değil tüm ücret skalaları için düzenlensin ki bu şekilde yalnızca dar gelirliye değil orta gelir sınıfını da desteklemiş olalım.
BAKANLAR ASGARİ ÜCRET İÇİN NE DİYOR?
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan biri vatandaşımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücret ilk sırada olmak üzere bu konu da gerekli hassasiyeti göstereceğiz.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati: Küresel seviyedeki fiyat artışlarının halka olabildiğince az yansıtıldığını ve enflasyonla mücadelede gerekli tedbirleri aldıklarını vurgulayarak, "Enflasyona asgari ücretliyi, sabit gelirliyi kesinlikle ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerekli olduğu düşüncesi ile hareket etmekteyiz.
UZMAN İSİMLERİN YORUMLARI
Prof. Dr. Sefer Şener: İş verene bir asgari ücretlinin maliyeti 4 bin 203 TL’dir. SGK prim payları, gelir vergisi var. Söylenilen brüt dediğimiz 3 Bin 577 lira olan ücretten asgari ücretli 226 lira vergi ödüyor. Devlet vergi kısmında da indirim yapacaktır.
Prof. Dr. Cem Kılıç: Asgari ücret önceden ocak ve temmuzda olmak üzere senede iki kez belli oluyordu. Bundan artık vazgeçildi ve senede bir kez belirlenmesi esası getirildi. Asgari ücrette oran olarak ben bu yıl yüzde 25 ile yüzde 30 arasında bir artış olacağı kanaatindeyim.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, Bakanlık'ta yapılacak ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlık'ta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
2021 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?
Asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.
2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Kasım 2020’de yıllık enflasyon yüzde 14,03 seviyesindeyken, komisyon, yeni asgari ücreti yüzde 21,56 artırmıştı. Bu nedenle bu yıl da enflasyona en az 5-6 puanlık refah payı beklentisi yüksek. Komisyonun aralık ayında yapacağı toplantılar dizisiyle, yılın son günlerinde yeni ücreti açıklaması bekleniyor.