SGK ve KYK gibi borçların yapılandırılması için başvuruda sona geliniyor. Yetkililer tarafından başvuruda bulunacak kişilerin başvurularını son güne bırakmaması gerektiği bildirildi. Peki, hangi borçlar yapılandırmaya giriyor?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bazı alacakların yeniden yapılandırılması konusunda borçluların başvurularını genişletti. Başvurular 31 Aralık 2020 tarihinde son bulacak. Borçlular vergi dairesine gitmek yerine İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yani www.ivd.gib.gov.tr üzerinden başvuru yapabilecek.
Yapılandırma ödemesi yapacak olan borçlular, borçlarını online olarak ödeyebilirler. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvuru yapan kişiler, belirlenen plana göre ödemesini peşin veya taksitli bir şekilde yapabilirler.
Vergi Borcu Yapılandırması Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vergi Borcu Yapılandırması yapmayı bilmeyen kişiler için konuyla alakalı bilgi vermek istiyoruz.
- Öncelikle e-devlet üzerinden Vergi Dairesi uygulamasına giriş yapın.
- Daha sonra Sol en alt kısımda bulunan Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığına tıklayın.
- Orada yer alan 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri bölümünden başvuru oluştur kısmına tıkladığınız an karşınıza bir başvuru formu çıkacaktır.
- Başvuru formu üzerinde gereken bilgileri doldurarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
SGK, KYK, Vergi Borcu Yapılandırma Başvuruları Ne Zaman Bitiyor?
Yapılandırma düzenlemesi 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren kesinleşen borçları kapsamaktadır. Borç yapılandırma işleminden yararlanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurunuzu e-devlet üzerinden yapmanız gerekmektedir.
Yapılandırdığınız borcunuzu 1 Şubat 2021 tarihine kadar peşin ödediğiniz takdirde hesaplanan tutardan %90 tutarında indirime sahip olacaksınız.
Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamında?
Aşağıdaki borçlar:
- Vergiler ve vergi cezalarıyla bunlara bağlı gecikme faizleri,
- İdari para cezaları,
- Sigorta primleri ve topluluk sigortası primleri,
- Belediyelerce tahsil edilen bütün vergiler, vergi cezaları,
- Esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara olan aidatları,
- KOSGEB tarafından kullandırılan destek ödemesine bağlı borçlar,
- Organize sanayi bölgesinde kullandırılan kredilere bağlı borçlar,
- Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı borçlar,
- Türk Standartları Enstitüsüne bağlı borçlar,
- Kalkınma ajanslarının özel idareler ve belediyelere olan borçları yapılandırma kapsamındadır.
NOT: Kesinleşmemiş borçlar ya da 17.11.2020 tarihi itibariyle vadesi geldiğinde ödenmemiş borçlar, 31.08.2020 tarihinden sonraki döneme ait olan kamu borçları ile idari para cezaları yapılandırmadan yararlanamayacaktır..
Ayrıca, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanuna göre verilen idari para cezaları ile RTÜK, SPK, BDDK, BTK, KGK, KİK, KVKK, EPDK gibi kurumlar tarafından verilen idari para cezaları yapılandırmadan yararlanamayacaktır.