Doğum ya da askerlik borçlanması yapan vatandaşlar ödeme indirimden faydalanmak için gereken detaylarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanmanın çalışırken yapılması maliyeti azaltır mı? Doğum sonrasında yapılan borçlanmanın emeklilik zamanında ödenmesi avantaj sağlar mı? gibi sık sorulan soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
Yapılan açıklamaya göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan doğum ve askerlik gibi zorunlu prim borçlanmalarında ödeme asgari ücret yani enflasyon artışına bağlı olarak minimum düzeydedir.
Maaş zamlarının enflasyon oranından az olduğu dönemlerde yapılan borçlanma vatandaşa fırsat sağlayabilir. Borçlanmalar çalışanın brüt ücretinin 7,5 katına kadar çıkıp kendi belirlediği miktarın %32’si oranında geriye dönük prim ödemesiyle yapılır.
SGK Çocuk başına 27 Bin 475 Lira Ödeme Yapacak
2021 yılı maaş verilerine göre sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan günlük borçlanma miktarı 38,16 Lira ile 286,20 Lira arasındadır. Asgari ücrete tabi vatandaşların çocuk başına iki yıllık yani 720 günlük doğum borcu olan 27 Bin 475 Lirayı ödemesi gerekir. Borçlanmanın yapılacağı zamana ilişkin bir kısıtla olmamakla beraber Sosyal Güvenlik Kurumuna borç ödemesi için yapılan başvuru sonrasında kurum tarafından belirlenen süre içerisinde yani borçlanılan prim miktarının bir ay içerisinde ödenmesi gereklidir.
Serbest meslek mensupları ve vergi mükellefleri doğum ve askerlik borçlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna ödedikleri borçlanma primini gelir vergisine tabi kazançlarından indirme hakkına sahiptir.
SGK Emekli maaşlarında değişiklik olacak mı?
Borçlanmayla ele edilen emeklilik hakkı ile normal prim ödemesi ile elde edilen prim arasında maaş bakımından bir fark bulunmamaktadır. Ancak borçlanmanın aktif çalışırken yapılması vergi indiriminden faydalanma hakkı ile borçlanma maliyetini azaltır.
Borçlanmanın (askerlik, doğum) son beş yılda yapılması halinde vergi indirimi fırsatını kaçırmış olan vatandaşlar geriye dönük talepte bulunarak bu indirimden faydalanabilirler.