Trabzonlu Balıkçılar Erken "paydos" Dedi

Denizlerde 15 Nisan'da başlayacak av yasağına kısa bir süre kala Trabzonlu balıkçılar özellikle hamsi avında umduğunu bulamayınca teknelerini limana...

Denizlerde 15 Nisan'da başlayacak av yasağına kısa bir süre kala Trabzonlu balıkçılar özellikle hamsi avında umduğunu bulamayınca teknelerini limana erken demirledi. Pandeminin de olumsuz etkilediği balıkçılar sezonun bitmesini beklemeden teknelerini bakıma alarak gelecek sezonun hazırlıklarına şimdiden başladı.

Denizlerde trol ve gırgır ağları ile avcılık yapan balıkçılar için 1 Eylül'e kadar sürecek yasak 15 Nisan'da başlıyor. Karadeniz'de bu yıl özellikle hamside umduğunu bulamayan balıkçılar erken "Paydos" diyerek tekneleri limana çekti. Sezon henüz bitmemesine rağmen şimdiden "Paydos" diyen çok sayıda balıkçı, gelecek sezon hazırlıkları için teknelerini bakıma aldı.

Bu sezonun bazı balıkçılar açısında iyi bazıları için ise kötü geçtiğini belirten tekne sahiplerinden Emrehan Köroğlu, "Balıkçı açısından bu sezon ne iyi, ne de kötü geçti. Palamut avcılığı ile başladık genele bakacak olursak fena bir balıkçılık olmadı. Hamsi de fena geçmedi diyebiliriz. Ortada bir avcılık oldu. İyi olanlar da vardı, kötü olanlar da vardı. Kendi açımızdan konuşacak olursak orta bir sezon geçirdik. Hamsi avında zaman zaman yasaklar oldu. Dolayısıyla kurallara uymayanlar oldu. Kurallara uyumayan balıkçı arkadaşlarımız yüzünden, kurallara uyan balıkçı arkadaşlarımız sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla bu süreçte kurallara uyan balıkçı arkadaşlarımız çok sıkıntı yaşadı. Yaklaşık 30 iş günü bekleme süreci oldu. Bekleme sürecinden sonra çıkan kararlar balıkçılara çok fazla uyumlu olmadı. Bu nedenle bu sezon biraz sıkıtılar yaşadık. Pandemi sürecinde gerek teknede çalışanlarımız olsun; gerek dışarıdaki alış verişler olsun bizi olumsuz etkiledi. Teknede tayfaların birinde virüs çıktığı zaman mecburen karantinada 10-15 gün bekleme süreci oluyor. Bunun yanı sıra dışarıda inişli çıkışlı fiyatlar oluyor, dolayısıyla bu olumsuzluklar bizi etkiliyor. Şu anda sezonumuzu bitirdik işlerimizi tamamen durdurduk. Ağ bakımı ve teknemizin bakımını yapıyoruz. Bir dahaki sezon için hazırlıklarımız devam ediyor. Eylül 1'de çıkacağımız palamut sezonunun hazırlıklarını başladık. Şu anda teknelerin yüzde 90'ı paydos etmiş durumda. Şu anda bazı tekneler istavrite çalışıyor. Genel olarak hamsiye çalışanların hemen hemen hepsi erken "paydos" etti" dedi.

Yaklaşık 30 yıldır bu sektörde çalıştığını belirten Erkan Tosun ise "30 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Önceki sezonlara göre kıyaslama yapacak olursak bu sezon hamsi Karadeniz'de pek olmadı. Palamut ise Allah'a şükürler olsun iyi oldu diyebiliriz ancak Karadeniz'de beklediğimiz gibi hamsi pek olmadı. Zaman zaman hamsi avında yasaklar oldu, demek ki gerekiyordu. Çünkü hamsinin boyu küçüktü dolayısıyla biz de avlamadık" diye konuştu.

Uzun yıllar balıkçılık sektöründe çalışan Ali Arslan da sezon sona ermediğini ancak kendileri açısından bittiğini ifade ederek "Şu anda ağların bakımını yapıyoruz. Sezon bitti seneye hazırlık yapıyoruz. Her sezon sonu hazırlığımızı yapıyoruz. Sezonun bitmesine daha var ancak bizim için "hamsi sezonu bitti" diyebiliriz. Bu seneyi değerlendirecek olursak pek iyi geçmedi avcılık biraz kıt oldu. Hamsi ince oldu, yasaklar çıktı dolayısıyla bizim açımızdan iyi geçmedi" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Emeklilerin maaşından kısıp faizlere ödeme yaptılar
Sigaraya dev zam geliyor!
Mükellefler İçin Kritik Süreç Başlıyor
Cevdet Yılmaz TRT Haber'de duyurdu: Orta Vadeli Program'ın açıklanacağı tarih belli oldu
Enflasyon düzeltmesi muafiyeti