Vergi borcu olan vatandaşların uzun zamandır beklediği haber nihayet geldi. Vergi muafiyeti kanunu 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle geçerli olacak. Kanun kapsamında vergi borçları yapılandırılacak. Yeni yılla birlikte gelecek olan düzenlemelerle ilgili en çok merak edilen konu, yasaya kimlerin dahil olduğu konusunda. Yasa sayesinde evden çalışanlar ve internet üzerinden satış yapanlar da yapılandırmaya dahil olacak. Özellikle kadın girişimciler için yasayla birlikte önemli bir destek olması bekleniyor.
Kadın Girişimcilere Destek
Yeni yılın ilk günü itibariyle geçerli olacak kanun ile en çok kadın girişimcilere destek olunması bekleniyor. Evde üretim yapanlar ve internet üzerinden satış yapanlar da vergi muafiyetine dahil olacak. Böylece kadın girişimcilerin de daha rahat çalışabilmesi hedefleniyor. Gelir Vergisi Kanunu üzerinde yapılan değişiklikler kapsamında iş yeri açmadan evden ve internet üzerinden çalışan kadınlara kolaylık sağlanacak.
Çalışanı Olanlara Yüzde 2 Vergi Kesintisi
Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için muaf esnaf belgesi alınması gerekiyor. Evden üretim yapan veya internet üzerinden satış yapan kişilerin de herhangi bir bankadan işletme hesabı açarak yapılan işlemleri bu hesap üzerinden gerçekleştirmesi şartı bulunuyor. Ayrıca vergi muafiyet yasasına dahil olacak kişilerin hasılatlarının 220 bini geçmemesi gerekiyor. Bankalar tarafından hiçbir işçi çalıştırmayan iş sahiplerine yüzde 4 vergi kesintisi yapılacak. İşçi çalıştıranlara ise vergi kesintisi yüzde 2 oranında yapılarak destek sağlanacak. Öte yandan, Cumhurbaşkanı tarafından bu oran yarı yarıya değiştirilebilecek şekilde düzenlendi.
Normalleşme Desteği Verilecek
Kısa çalışma ödeneği ile çalışan vatandaşların normal çalışma düzenine geçmesi ile işveren için bazı destekler verilecek. Bu kapsamda işverene verilen hak doğrultusunda İşsizlik Sigortası Fonu ile verilen prim desteği 30 Haziran tarihine kadar uzatılabilecek. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ile ilgili de Cumhurbaşkanının bu süreyi yine 30 Haziran tarihine kadar uzatabilme hakkı bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığından Ek İstihdam Hakları
İşverenin mesleki yeterlilik sahibi kadınları istihdam etmesi halinde verilecek primler, bir önceki senenin ortalaması ile hesaplanarak verilecek. Ayrıca 12 ay ek istihdam hakkı verilen işveren için kadın, engelli ya da genç çalışan istihdam etmesi durumunda bu süre 18 aya kadar uzatılacak. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre yapılan düzenlemelerde ek istihdam hakkının 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılabilmesi de mümkün olacak.