Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, deprem bölgelerini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Erdoğan, Hatay'daki AFAD merkezinde yapılan toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, depremzedeler için kalıcı konutlar inşa edeceklerini belirtti. Konutların zemin +3 ya da 4 katı geçmeyeceğini ve güçlendirme diye bir mantıkla inşa edilmeyeceğini söyleyen Erdoğan, hepsinin sıfırdan zemin +3 ya da 4 şeklinde yapılacağını ifade etti. Ayrıca, yerleşim yerlerinin mümkün olduğunca ovalardan dağlara doğru kaydırılarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutulmaya çalışılacağına dikkat çekti.
Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşların TOKİ ödemelerinin 3 ay süreyle ertelendiğini de duyurdu. Hatay'dan sonra Kahramanmaraş'a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada da son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Depremzedelere verilecek yardımların hızlandırılması gerektiğini belirten Erdoğan, "Burada da afet bölgesindeki insanlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için gereken ne varsa yapacağız" dedi.
Depremin ardından Türkiye genelinde başlatılan yardım kampanyalarına da değinen Erdoğan, "Bütün kurumlarımızla üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Milletimizle birlikte depremzedelerin yaralarını saracağız" şeklinde konuştu.
Erdoğan ve Bahçeli'nin ziyareti, deprem sonrası çalışmaların hızlandırılması ve afetzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:
Dünyada eşi benzeri görülmemiş deprem felaketlerinin ardından yardım ve destek faaliyetlerinde 41 binden fazla görevli, 3 bin iş makinemiz mevcut. Konteyner sayısı 3 bini, hayatını sürdüren insan sayısı 300 bini buldu. Geçici barınmaya yerleştirilen kişi sayısı 58 bini geçti. Kahramanmaraş'ın üçte biri oturulamaz hale gelmiştir. Az orta ağır hasarlı demeden tüm inşaatları sıfırdan ele almak suretiyle inşa ve ihya edecek, Kahramanmaraş'ı depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.
'MART AYI İÇİNDE 11 İLDE 200 BİN KONUT İNŞASI İÇİN İLK ADIMI ATIYORUZ'
Kahramanmaraş'ta da konteyner kurulacak alan çalışmaları devam ediyor. Kalıcı konutlarla ilgili somut adım aşamasına geldik. Mart ayı içinde 45 bin konut temeli atarak inşasına başlıyoruz. Mart ayı içinde 11 ilde 200 bin konut inşası için ilk adımı atıyoruz. Bu rakamı ne kadar olması gerekiyorsa o seviyeye çıkartacağız. 1 yıla kadar bu inşa ve ihya hareketimizi bundan önce geçirdiğimiz afet felaketlerinde nasıl gerçekleştirdiysek burada da gerçekleştireceğiz. Ülkemizde yıllarca kentsel dönüşüm ve TOKİ projelerine karşı çıkan zihniyetin artık vazgeçeceğine inanıyorum.
'GELİN KAHRAMANMARAŞ İÇİN HEMEN ŞİMDİ DİYEREK HEP BİRLİKTE BU ŞEHRE SAHİP ÇIKALIM'
Hatay'da deprem anından bugüne yaptığımız çalışmaları detaylıca paylaştım. Depremzedelerimiz için hane ve birey bazında yaptığımı her yardım sizlerin hakkıdır, mutlaka istifade etmelisiniz. Yeni konutlar zemin üzeri 3 veya 4 katı geçmeyecek. Gelin Kahramanmaraş için hemen şimdi diyerek hep birlikte bu şehre sahip çıkalım. Konutu, çarşısı, sanayisiyle her şeyiyle ayağa kaldıralım. Bu felaket geleceğimize dair umutlarımızı asla elimizden alamaz, alamayacaktır.
MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ: Bu büyük felaket mucizelerle anlam kılınmış içinde sır olan bir olay gibi geliyor bana. Tüm ihtiyaçlar karşılanacak, bu konuda MHP olarak sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız.
Hiçbir kesimi dışarıda bırakmadan depremden zarar gören vatandaşlarımız için kaynaklarımızı seferber ediyoruz.
Hatay en çok can kaybı olan şehrimiz. 12 bin 436 vatandaşımızın cenazesi defnedildi. Yaralılarımın sayısı 30 bini geçti.
Enkazlar kaldırıldıkça elektrik, doğal gaz ve su konusundaki sorunlar çözülmektedir.
Asrın felaketi olarak nitelenen 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 hafta geçti. Ülkemizin 11 ilinde yıkıma ve büyük can kaybına yol açan bu afet Türkiye'nin depremi ile yangını ile seli ile ve diğer tüm tehditleri ile zorlu bir coğrafyada olduğu gerçeğini hepimize bir kez daha hatırlattı.
Vatanımızı derin bir aşkla sevdiğimiz için onun güzellikleriyle birlikte zorluklarını da kabulleniyoruz. İnsanlığın kadim çağlarından beri medeniyetlerin, kültürlerin, devletlerin ve toplumların en önemli mücadele alanı olan bu coğrafyanın emanetinin son bin yıldır sahibi olmakla gurur duyuyoruz. Bu aşkla kimi zaman dışarıdan gelen istilacılara, kimi zaman içeriden zuhur eden bozgunculara, kimi zaman insan iradesini aşan tabiat felaketlerine karşı vatanımıza hep sahip çıktık, çıkıyoruz.
Haçlı seferlerine, Moğol akınlarına asırlar boyunca yaşadığımız nice siyasi ve sosyal çalkantılara son iki asrımızda da dört bir yanımızdan gelen saldırılara inançla, cesaretle, sabırla hep karşı koyduk. Millet olarak kendimizle birlikte coğrafyamızdaki tüm kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu, onurunu, geleceğini korumak için canımız dahil hiç bir fedakarlıktan kaçınmadık. Hiç uzağa gitmeye gerek yok bu yıl ilk asrını geride bırakmaya hazırlandığımızı Cumhuriyetimizi kurarak taçlandırdığımız milli mücadelemizle vatanımıza ebediyen sahip çıkma irademizi tüm dünyaya tekrar gösterdik. Cumhuriyet tarihimiz boyunca da demokrasi ve kalkınma mücadelemiz kesintisiz sürdü. Bin yıldır bu vatan topraklarında ne yaşarsak yaşayalım asla teslim olmadık, asla vazgeçmedik, asla umutsuzluğa kapılmadık. İki hafta önce bugün yaşadığımız depremleri işte bu uzun ve meşakkatli yürüyüşün acı bir sayfası olarak kalplerimize ve milli hafızamıza nakşettik. Şu anda aramızda ailesinden bakıyorsunuz eşini, çocuğunu, akrabasını kaybeden nice kardeşlerim var. Hepsine baş sağlığı diliyorum, başınız sağ olsun.
"7 METREYİ AŞAN YER DEĞİŞTİRMELERE YOL AÇTI"
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak 9 saat arayla yaşadığımız 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler etki alanı ve yıkım gücü ile dünyada eşi benzeri olmayan hadiseler olarak tarif ediliyor. Depremde kırılan 5 ayrı fay hattının yüzlerce kilometrelik bir alanda üzerinde yaşadığımız toprakta 7 metreyi aşan yer değiştirmelere yol açtığı belirlendi. Sarsıntının sebep olduğu yıkıma, çetin kış şartlarının çıkardığı sıkıntılar da eklenince depremden sonraki ilk günlerde tüm gayretlerimize rağmen kimi eksiklik ve aksaklıklar yaşandığını biliyoruz. Deprem bölgesindeki kamu ve sivil toplum afet kapasitesinin ilk anda büyük ölçüde devre dışı kalması güçlükleri daha da artırdı. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm bakanlıklarımızı, kurumlarımızı, belediyelerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı harekete geçirdik. Devletin ve milletin tüm imkanlarını bölgeye ulaşmak, arama kurtarma çalışmalarını başlatmak, yardımları organize etmek için seferber ettik.
Türkiye'nin 81 ilinden doğrudan bu işle görevli olanlar dışında arama kurtarma yapabilecek enkaz kaldırma, yardım, güvenlik çalışmalarına destek olabilecek tüm kamu görevlilerini tüm sivil organizasyonları deprem bölgesine yönlendirdik. Milletimiz 7'den 70'e fertlerinin tamamıyla bu seferberliğe gönüllü olarak zaten katıldı. Uluslararası yardım çağrısı yaparak diğer ülkelerden arama kurtarma ve yardım ekiplerini de ülkemize davet ettik. Olağanüstü hal, afet bölgesi, mücbir sebep ilanları ile süreci yürütmek için gereken hukuki alt yapıyı oluşturduk. Öncelikle depremin yıktığı binaların altında kalan vatandaşlarımızı çıkarmak, bununla birlikte felaketten kurtulan insanlarımızı yeniden hayata bağlamak için gece gündüz çalıştık. Halen devam eden ve büyüklükleri 1'i 6'nın, 37'i 5'in, 351'i 4'ün üzeri olan 6 bini aşkın artçı sarsıntının yol açtığı tehlikelere rağmen ekiplerimiz kahramanca çalışmalarını yürüttü.
"HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BİTMEK ÜZERE"
Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birim tahliye edildi. Ayrıca orta hasarlı 24 binden fazla binadaki 133 bini aşkın bağımsız birimdeki vatandaşımızın geçici barınma merkezlerine veya güvenli yerlere nakli sağlandı. Buna karşılık deprem bölgesinde 8-9 bin binadaki 3 milyon 108 bin bağımsız bölümün az hasarlı veya hasarsız olduğu belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız 7 bin 328 personeli ile gerçekleştirdiği hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzeredir. Vatandaşlarımız elektronik devlet sistemi üzerinden evlerinin hasar durumunu ile ilgili raporlara ulaşabiliyor. Deprem anından itibaren yürütülen çalışmalarda 35 binden fazlası arama kurtarma personeli olmak üzere 271 bin destek, yardım, güvenlik personeli görev aldı.
Ülkemizin çeşitli yerlerinden 12 binin üzerinde ağır iş makinası bölgedeki enkaz kaldırma ve alt yapı faaliyetlerine katıldı. Milli Savunma Bakanlığımız ile Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımız başta olmak üzere kamu kurumlarımıza ait 77 uçak, 120 helikopter, 38 gemi, 45 insansız hava aracı kurtarma, yardım ve tahliye çalışmalarına iştirak etti. Savunma Sanayii Başkanlığımızın enkaz altı ve duvar arkası görüntüleme sistemleri de arama kurtarma faaliyetlerinde aktif olarak kullanıldı.
"KONTEYNER EV SAYISINI İHTİYAÇ DAHİLİNDE 200 BİNE ÇIKARACAĞIZ"
Kızılay başta olmak üzere ülkemizin dört bir yanından yüzlerce sivil toplum kuruluşumuz, belediyelerimiz, gönüllü ekiplerimiz, seyyar mutfaklarla gıda ve giyecek yardımlarıyla depremzedelerimizin yanındadır. Günde yaklaşık 2 milyon 400 bin vatandaşımıza sıcak Yemek ikramı yapılıyor. Bölgede dağıtılan battaniye sayısı 3 milyona, kurulan çadır sayısı 188 bine, hizmete sunulan konteyner sayısı 10 bine ulaştı. Deprem bölgesinin özellikle ağır hasar alan şehirlerine battaniye, çadır ve konteyner sevkiyatları sürüyor. Halen 65 binin daha kurulumu süren konteyner sayısını ilk etapta 100 bine ihtiyaç halinde 200 bine kadar çıkartabileceğiz.
"1 MİLYON 684 BİN VATANDAŞIN BARINMA İHTİYACI GİDERİLDİ"
Hali hazırda depremzedelerimizden çadırlarda barınanların sayısı 751 bini, konteynerlerde barınanların sayısı 24 bini, yurtlarımızda barınanların sayısı 252 bini, Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okul ve tesislerde barınanların sayısı 462 bini, kamu ve özel sektöre ait otel veya misafirhanelerde barınanların sayısı 195 bini bulmuştur. Böylece toplamda 1 milyon 684 bin vatandaşımızın barınma ihtiyaçları giderilmiştir. Taleplerine binaen 62 bin vatandaşımız kara yoluyla, 289 bin vatandaşımız hava yoluyla, 21 bin vatadaşımız demir yoluyla, bin 156 vatandaşımız deniz yoluyla deprem bölgesinden diğer şehirlere tahliye edilmiştir.
Ayrıca kendi imkanlarıyla bölge dışına ve bölgedeki güvenli yerlere giden çok sayıda vatandaşımız da bulunuyor. Hamdolsun milletimiz deprem bölgesinden şehrine gelen kardeşlerine kucağını açarak tüm imkanlarını onlarla paylaşarak alicenaplığını bir kez daha göstermiştir. Hiç şüphesiz sayısı çok çok az da olsa depremi fırsata dönüştürme, depremzedeleri istismar etme peşinde koşan karakter fukaraları çıkabiliyor. Kamuoyuna veya kurumlarımıza ulaşan şikayetlerle ilgili gereken hukuki işlemler yapılmakla birlikte milletimiz asıl cezayı bunları vicdanında mahkum ederek vermektedir.
Diğer yandan artık arama kurtarma çalışmalarının sonuna gelmek üzere olduğumuz şu günde depremde vefat eden 41 bin 156 vatandaşımız defnedildi. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı da 114 bin 834'ü buldu. Halen kaldırılmakta olan enkazlar bittikten ve kayıtlar kontrol edildikten sonra yakında bu sayı kesinleşecektir. Bu vesileyle bir kez daha depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin her birine Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten, beladan, kazadan muhafaza eylesin diyorum. Depremi ilk anından itibaren bugüne kadar arama kurtarmadan yardıma kadar her safhada görev ala kamu görevlilerine, belediye başkanlarına ve personellerine, sivil toplum kuruluşlarımıza, gönüllülere, duaları ile buradaki insanlarla birlikte olan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun. Şehirlerimizin tamamını konutu, iş yeri, sanayisi, tarımı, tarihi ve kültürel değerleri ile en küçük bir gerilemeye, en küçük bir ihmale mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Hiç bir vatandaşımızı ne acısında ne hayatını yeniden düzene koyma ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız.
Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları, deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalışıyoruz.
"YERLEŞİM YERLERİ OVALARADA OLAMAYACAK"
Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz.
Mart ayında Hatay'da 40 bin 426, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544, Malatya'da 44 bin 770, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Şanlıurfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500, Kilis'te ise 250 konutun inşasına başlanacak.
TOKİ ÖDEMELERİNE ERTELEME
Depremlerden etkilenen 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini 3 ay süreyle erteledik.
Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçları 6 ay, bölgedeki diğer yerlerdeyse 1 ay erteleniyor.
Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor.
İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik.
Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik.
Depremin ülke genelindeki ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek amacıyla 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya yükselttik. İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz. 20 milyar liralık deprem bölgesi işletme ve yatırım destek paketi hazırladık. Depremde zarar gören çiftçilerimize, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandıkları Hazine destekli kredilerini 1 yıl tehir etme imkanı getirdik. Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz. Çiftçilerimize toplam tutarı 2,8 milyar lirayı bulan ve ayni ödenen mazot-gübre desteğini nakdi olarak şubatta hesaplarına yatırıyoruz.
"GÜÇLENDİRME DEĞİL, SIFIRDAN İNŞA"
Devlet Bey'le de arabada bunu konuşuyorduk. Sıfırdan yeniden inşa edeceğiz. Güçlendirme olmayacak, her şey sıfırdan inşa edilecek. Antakya'yı, İskenderun'u, Arsuz'u yeniden inşa edeceğiz. Ama asgari bize 1 yıl müsaade. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalarına başladı. 'Hatay için hemen şimdi' diyerek başlattığımız acil eylem planı çerçevesinde Hatay'ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay Meclis Binamız başta olmak üzere, yıkılan medeniyet değerlerimizi aslına uygun şekilde tekrar yapacak, zarar görenleri de restore edeceğiz.
Kentsel dönüşüm planlarımızı vatandaşım engellemesin. Bu konuda adımlar atıyorsak vatandaşlarımız bize yardımcı olsun. Kimi ideolojik saplantılarla kimi basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının artık son bulmasını bekliyoruz.
"HATAY'IN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"
Hatay'ın demografik yapısının değiştirilmesi gibi dedikodulara iltifat etmeyin. Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yoğun hasar verdiği Hatay’a bağlı Antakya ilçesindeki Atatürk Caddesi’nde incelemelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Bahçeli’ye, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Ormancı Bakanı Vahit Kirişci eşlik etti.
Erdoğan daha sonra kentte görev yapan yerli-yabancı arama-kurtarma ekipleri, belediye temizlik işçileri ve enkazlarda kritik çalışmalar yapan madencilerle bir araya geldi. Ekiplere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki MHP Lideri DEVLET BAHÇELİ ve bakanlar Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne geçti. Erdoğan, burada kanaat önderleri ve muhtarlarla toplantı yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, deprem bölgesi Hatay'da, Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği Mor İğnatius II. Efrem Kerim, Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, Metropolit Joseph Bali, Rahip Haitham Bahhu ve Ghassan Al Chami ile görüştü.