Vergi borcu yapılandırmaya dair ortaya çıkan kanun resmi gazetede yayınlandı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin başvurularını e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine de yapabileceklerini kamuoyu ile paylaştı.
Yapılandırmayı e-devlet üzerinden yapacak kişiler detayları merak ediyor. E-devlet üzerinden vergi borcu yapılandırılmasının nasıl olacağını sizin için araştırdık. İşte merak edilen detaylar…
E-Devlet Üzerin Vergi Borcu Nasıl Yapılandırılır?
E-devlet sisteminize kimlik bilgileriniz ile giriş yapıyorsunuz. İnteraktif Vergi Dairesi ya da e-devlet'e giriş yapıp arama kısmına "Mükellefiyet Gerektiren Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme" sayfasından vergi borcunuzu yapılandırmayı gerçekleştirebiliyorsunuz. İnternet Vergi Dairesi'ne girdikten sonra sol tarafta bulunan "Yapılandırma İşlemleri" kısmından borçlarınızın tamamını isteğinize bağlı olarak yapılandırabiliyorsunuz.
Genel Sağlık Sigortası İçin Başvuruya Gerek Yok!
Primini kendi ödeyen vatandaşlarda dahil olmak üzere öncelikli olarak bağ-kur sigortalıları borç yapılandırma işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecek.
Genel sağlık sigortası borçları için ise hiç uğraşa gerek yok. Herkesin borçları otomatik olarak yapılandırılacak.
Vergi Borcu Yapılandırmasında İlk Taksit Ne Zaman Ödenecek?
Vergi borcunu yapılandırmış kişiler ilk ödemesinin gününü merak ediyor. Yapılandırdıkları tutarın tamamını peşin olarak vermek isteyen kişiler gerekli ödemeyi 1 Mart 2021 tarihine kadar gerçekleştirebilecek. Yapılandırdıkları borçları taksit ile ödeyecek kişiler yine aynı şekilde 1 Mart 2021 tarihine kadar ilk ödemelerini yapacak. SGK'ya olan borçlar ikişer aylık eşit taksitler halinde ödenecek.
Yapılandırılmış Borçlar Kaç Taksit Olacak?
Vatandaş başvurusunu gerçekleştirdikten sonra, vergi borcunun dahil olduğu kurumlar konu ile ilgili açıklamalarını yapacak. Yapılandırılmış vergi borçlarının anaparası her halükarda ödenecek . Gecikme faizi ve gecikme cezaları yerine, Yurtiçi Tüketici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden enflasyon farkı ödenecek. Enflasyon farkı konusunda ise kolaylık sağlanacak. Ekim 2016 tarihine kadar enflasyon makul seviyelerde seyrettiği için, o tarihe kadar Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gerçek Yİ-ÜFE artışları dikkate alınacak. Kasım 2016 tarihinden sonraki dönemde enflasyon çok yüksek seyrettiğinden, yapılandırmayı cazip hale getirmek amacıyla Yİ-ÜFE artışı aylık 0.35 olarak kabul edilecek.
Mükelleflerden, bu şekilde hesaplanan enflasyon farkı ile anaparayı ödemeleri istenecek. Mükellefler 6, 9, 12 veya 18 aylık taksit tercihinde bulunabileceği gibi, ilk taksit veya ikinci taksit süresi içinde tamamını ödeyebilecekler. Taksitle ödemeyi seçenler, taksit süresine göre belirlenen faizi ödeyecekler. Taksit faizi borcu 6 taksitte ödeyenler için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenlerde yüzde 8.3, 12 taksitte ödeyenlerde yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek. Taksitle ödenecek toplam tutarın hesaplaması, kurumun hesaplayacağı anapara ve enflasyon farkının katsayı ile çarpımıyla bulunacak.
Peşin Ödeyen Kişilere İndirim Yapılacak mı?
Yapılandırılan vergi borcunu taksitli yerine peşin ödemeyi tercih eden kişilere avantaj sağlanıyor. Hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90 kadarı kesilecek ve yalnızca yüzde 10 kısım ödenecek.
Borcun anaparasını ilk iki taksit süresinde ödeyenlerden ise enflasyon farkının yüzde 50’si alınacak, kalanı silinecek.