Kadınların iş hayatına katılımının artması için yeni düzenlemeler yapılmaya devam ediyor. Özellikle çocuk sahibi olan anneler için erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Kadınlar için geriye dönük prim ödemeleri alınıyor. Peki, kimler doğum borçlanmasından yararlanabilir? Doğum borçlanma ne kadar sürmektedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından doğum yapan kadınlar için geriye dönük prim ödemesi imkanı sunulmaktadır. Doğum borçlanması adı altında düzenlenen ödeme planı, çalışan kadınların çocuk sahibi olmaları için destekleyici rol oynamaktadır. 5510 sayılı kanun göre sigortalı olarak çalışan ya da kendi sigortasını yatıran kadınları kapsamaktadır. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Kamu personelinin doğum borçlanması başvuruları ise dilekçe halinde hazırlanmalıdır. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gereken dilekçe değerlendirme altına alınır. Özel sektörde veya bağımsız çalışanlar kişilerin işverenlerinden izin belgesi almasına gerek bulunmamaktadır.
Çalışan kadınlar hamilelik dönemini de kapsayacak şekilde doğum borçlanması altına girebilir. Sigortalı kadınların doğumdan önceki 3 haftalık süreçte doğum izni kullanma hakkı bulunmaktadır. Doğum borçlanması toplam 2 yıllık süreci kapsamaktadır. Doğum öncesi ve sonrasındaki izin süreleri hesaplanarak borçlanma hesaplanır. Doğum borçlanması toplam 3 kere kullanılabilir. İkişer yıllık dönemler halinde 6 yılı kapsamaktadır. Bu nedenle kadın çalışanların erken emekli olma hakkı bulunuyor. Yaş sınırı ve prim ödemelerinin tamamlanması halinde kadınlar 6 yıl daha az çalışarak emekli olabiliyor.
Doğum Borçlanması Geriye Dönük Prim Ödemesi
Sigortalı kadınlar doğum borçlanması altına girdikleri zaman geriye dönük olarak prim ödemesi hakkı kazanıyor. Doğum borçlanması onaylanan kadın çalışanın prim borçları aynı tarihten itibaren değerlendirilir. Doğumdan sonraki iki yıllık süreçte ödenen primler, borçlanma kapsamında değerlendirilmez. Doğum borçlanması için çocuğun hayatta olması şartı aranmaktadır. Doğum yapan annenin vefat etmesi halinde ise vefat tarihine göre borçlanma süresi başlatılır. İki çocuk doğuran bir annenin toplam doğum borçlanma maliyeti 45 bin 201 liradır Üç çocuk için borçlanma maliyeti 61 bin 425 lira olarak hesaplanmıştır.