Gelir Vergisi Maaşta Azalmaya Neden Oluyor
Vatandaşların brüt ücrette aldığıkları maaş aydan aya azalmasa da, yıl içinde gelir vergisindeki artışlar sebebiyle maaşlarda azalma meydana geliyor. Kesilen gelir vergisindeki artış, net maaşın daha az yatmasına neden oluyor. Şubat ayının son günlerine yaklaşırken maaşların eksik yatacağı gündemde. Ücretin her ay aynı net maaş üzerinden hesaplandığı işletmelerde, aylar ilerledikçe maaşta bir değişiklik olmayacaktır.
Ücreti brüt üzerinden hesaplanan vatandaşların ise net maaşında azalma meydana geliyor. Brüt ücretten; damga vergisi, gelir vergisi ve sigorta primleri kesilmektedir. Brüt ücret aynı kaldığı sürece damga vergisi ve sigorta prim tutarları değişmese de gelir vergisinde değişiklikler meydana gelebilir. Brüt ücret gelirinin yıl içindeki toplamı belirli bir seviyeyi aştığında, yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükselir. İlk vergi oranı artışı ise; 24 bin TL’lik vergi matrahı aşıldığında meydana gelmektedir.
Yani özetleyecek olursak; 2021 yılında bir çalışanın vergi matrahı; hangi ayda 24 bin TL’yi aşarsa, o ay yüzde 15 değil, yüzde 20 oranında vergi dilimine geçmiş olur. Yıl içindeki toplam gelirin 53 bin TL’ye çıkması durumunda ise vergi oranı yüzde 27’ye çıkar. Gelirin 190 bin TL’yi geçmesi ile vergi oranı yüzde 35’e çıkar. Son olarak gelir miktarı 650 bin TL’yi aşarsa vergi oranı da yüzde 40’a çıkar.
Çalışanların En Verimli Ayı: Şubat
Şubat ayı, yılın en kısa aylarından biri olduğu için çalışanların en çok kazandığı at oluyor. Çünkü 30 gün süren Şubat ayında toplam 20 gün çalışılmış olunuyor. Ancak alınan ücret yine 30 gün üzerinden hesaplanıyor. Şubat ayında işe girenler, işten ayrılan ve saat üzerinden çalışma süresi hesaplanan çalışanların bordro üzerindeki çalışam süresi özel olarak hesaplanacak. Bilfiil çalıştıkları süre esas alınarak maaş hesaplaması yapılacak.
İlginizi çekebilir...
E-devlet üzerinden 4 maddi yardım alabilirsiniz! İşte o destek ödemeleri