Farenjit, soğuk algınlığı ve grip gibi sağlık sorunlarında görülen enfeksiyonların, boğaz bölgesinde tahriş oluşturması halinde, boğaz ağrısı meydana gelir. Genellikle kaşıntı, kuruluk, yutkunma ve konuşma esnasında ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bazı durumlarda aşırı sıcak veya soğuk içecekler tüketilmesi, fazla sigara kullanımı gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları da bu ağrıya neden olur. “Boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilmesi gereken yanıtlarsa, ağrının sebebine göre değişiklik göstermektedir.
Bazı sağlık sorunları, ciddi bir boğaz ağrısı ortaya çıkarır ve tedavisi için mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Örneğin, farenjit sebebiyle ortaya çıkan ağrının, evde uygulanacak yöntemlerle geçmesini beklemek yanlıştır. Bu bağlamda önceliğiniz sağlık kuruluşlarını ziyaret etmek ve ağrının sebebini öğrenmektir. Uzman hekimler, gerekli görmesi halinde antibiyotik, ağrı kesici veya sprey gibi ilaçları reçete edecektir. Ancak doktora gitmeden önce ağrınızı hafifletmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler de vardır. “Boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını, içeriğimizin devamında detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Vücudun herhangi bir yerinde şiddetli acı hissedilmesi, genellikle bir sağlık sorununun habercisidir. Boğaz ağrısı da birçok rahatsızlık sebebiyle ortaya çıkabilir. Örneğin;
-
Gastroözofageal Reflü,
-
Tümör,
-
Bakteriyel Enfeksiyon,
-
Grip,
-
Covid19 Virüsü,
-
Suçiçeği,
-
Mononükleoz,
-
Kızamık,
-
Alerji gibi rahatsızlıklar, bu ağrıya neden olan başlıca faktörlerdir.
Boğaz ağrısı belirtilerini görmeniz, her zaman bu rahatsızlıklardan birine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Ağız açık bir şekilde uyumak, hava kuruluğu, sigara kullanımı, yaralanma veya soğuk algınlığı da bu ağrıyı ortaya çıkaran etkenlerdir. Bu nedenle yukarıda yer alan maddelerin sadece bilgi vermek amacıyla yazıldığını ve herhangi bir teşhis niteliği taşımadığını bilmelisiniz. Yaşadığınız problemin altında yatan sebebi saptamak, uzmanlardan görüş almak için Anadolu Sağlık Merkezi adresini ziyaret edebilirsiniz.
Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Boğaz ağrısı tedavisi için öncelikle uzmanlar tarafından rahatsızlığın altında yatan sebebin saptanması gerekir. Bu bağlamda; kulağa, boğaza ve burun deliklerine bakılır, lenf bezleri kontrol edilir. Aynı zamanda strep boğaz enfeksiyonunu tespit etmek için “Boğaz kültürü” adı verilen tetkiklerin uygulanması da mümkündür. Sinüzit kaynaklı bir ağrı olup olmadığını saptamak içinse burun kanalları kontrol edilir.
Bu testler sonucunda ağrıya sebep olan rahatsızlığın alerji olduğu ön görülürse, bunu doğrulamak adına farklı tetkiklere de başvurulur. Nadiren de olsa gluten alerjisi veya Çölyak hastalığının ilerlemesi, boğaz ağrısına neden olmaktadır. Uzmanlar, yukarıdaki testlerden sonuç alamaz ve bu rahatsızlıkların belirtilerini fark ederse daha farklı uygulamalar kapsamında teşhis koyacaktır.
Tedavi süreci, ağrının kaynağı tespit edildikten sonra başlar. Bazı semptomlarda antibiyotik veya asit reflü ilacı reçete edilir. Viral enfeksiyon tespit edilmesi halinde ağrının 5-7 gün aralığında kendiliğinden geçmesi beklenir ve ilaç kullanımı tavsiye edilmez. Grip vakalarında ise bol sıvı tüketimiyle acıyı hafifletmek mümkündür. Bu süreçte uzmanlar, gerekli görmesi halinde ağrı kesici ilaçlar da reçete edebilir. Ancak doktor tavsiyesi olmadan bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmak, enfeksiyonun diğer bölgelere yayılmasına neden olabileceği gibi ağrınızı daha da şiddetli hale getirebilir.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri
“Boğaz ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı, bu problemin altında yatan rahatsızlığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle önceliğiniz, uzman hekimlere danışmak ve onların tavsiyelerine uymaktır. Eğer doktorunuz uygulamanızda sakınca görmezse, aşağıdaki doğal tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları
Bol sıvı tüketmek, viral enfeksiyon kaynaklı ağrılara iyi gelen doğal yöntemler arasındadır. Özellikle aşağıdaki bitki çaylarını günde 1 fincan kadar tüketebilirsiniz:
-
Ihlamur,
-
Zencefil,
-
Papatya,
-
Nane,
-
Hatmi,
-
Ekinezya çayı.
Eğer yukarıdaki bitkilere alerjiniz varsa kesinlikle çayını tüketmemelisiniz. Aksi takdirde tahrişe sebep olacağı için ağrınızı artıracaktır.
Gargara
Tuzlu suyla gargara yapmak, enfeksiyon bölgesini temizleyeceği için tavsiye edilen doğal yöntemler arasındadır. Ağrınızı doğrudan geçirmez ancak nispeten rahatlamanıza yardımcı olur. Günde 2 kez olmak üzere; bir çay bardağı ılık su içerisine, 2 çay kaşığı tuz ekleyerek gargara elde edebilirsiniz.
Buhar ve Nem Banyosu
Boğaz ağrısı, kuruluk sebebiyle de yaygın olarak görülen bir problemdir. Bu nedenle acı hissedilen bölgeyi nemlendirmek, yutkunma zorluğunu nispeten hafifletecektir. Ilık suyla duş alabilir veya sıcak suyun buharında ağız açık bir şekilde 10-15 dakika kadar bekleyebilirsiniz.