Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasının sonucunu açıkladı. Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay ve diğer 3 sanığa ise 18'er yıl hapis cezası onaylandı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Nisan 2022'de verilen karar, Yargıtay tarafından incelendi ve Türk Ceza Kanunu'nun 312/1 maddesi uyarınca Osman Kavala'nın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı mahkumiyet kararı onaylandı. Ayrıca, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku hakkındaki "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapis cezasına çarptırılan mahkumiyet hükümleri de onaylandı.
Kararda, Can Atalay ve Tayfun Kahraman'ın Gezi Parkı olaylarının başlamasına ve ülke genelinde yayılmasına katkı sağlayarak şiddet olaylarının tırmanmasına yol açtığı belirtilirken, bu sanıkların Gezi Parkı eylemlerini yönlendiren Taksim Dayanışması'nı tahrik etmek amacıyla provokatif paylaşımlar ve eylem çağrıları yaptığı ifade edildi. Ayrıca, sanıkların Mehmet Osman Kavala ile ilişkili olarak eylemlerde birlikte hareket ettikleri ve bu nedenle suç işledikleri vurgulandı. Bu gerekçelerle, sanıkların hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunu oluşturduğu sonucuna varılarak mahkumiyetlerinin onandığı belirtildi.
Gezi Parkı davasının sonucu, ülke genelinde büyük bir ilgiyle takip edilirken, davaya ilişkin gelişmeler kamuoyu tarafından yakından izlenmeye devam edecek.
Gezi Parkı Davası Bozma Kararları: Ali Hakana Altınay ve Ayşe Mücella Yapıcı Tahliye Edildi
Gezi Parkı davasıyla ilgili olarak verilen 18'er yıl hapis cezaları, Ali Hakana Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Daire, bu sanıkların eylemlerinin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçu kapsamında değil, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu nedenle, mahkumiyet hükümlerini bozan Yargıtay, Yapıcı ve Altınay'ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyelerine karar verdi.
Gezi Parkı davasının tarihsel süreci hatırlatıldığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Osman Kavala'yı "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdığını ve "siyasal veya askeri casusluk" suçundan beraat ettiğini görmekteyiz. Ayrıca, diğer sanıkların da "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve tutuklandığını belirtelim. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ise yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.
Ayrıca, Gezi Parkı davasıyla ilgili olarak Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebi Yargıtay tarafından reddedilmişti. Can Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından avukatları, yargılamanın durması ve tahliyesi için Yargıtay'a başvurmuş, ancak talep reddedilmişti.