COVID-19 virüsünün sebep olduğu salgın sebebiyle hem dünyada hem de Türkiye’de ekonomik anlamda sıkıntılar meydana gelmekte. İş sahibi olanlar kepenk kapatırken, çalışan vatandaşların bir kısmı ise bu süreçte işsiz kaldı. Geçimlerini sağlamak isteyen ihtiyaç sahibi vatandaşların iş arayışları sürerken, İŞKUR büyük bir iş imkanı sunuyor. Hem iş sahibi olmak isteyenler hem de yeni bir meslek edinmek isteyenler için kurslar açan İŞKUR, bu bağlamda personel alımları da yapıyor.
Sınav Şartı Olmadan 3 Bin 500 TL Maaşlı İş İmkanı!
İŞKUR tarafından 23 farklı şehirde sunulan meslek edindirme kurslarında vatandaşların iş sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca 100 TL’ye kadar da ihtiyaca göre ödemeler yapılıyor. İŞKUR’un sunmuş olduğu iş başı eğitim programlarında, 3 ila 6 aylık sürelerde eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin süreleri konunun kapsamına göre değişiyor. Bilişim, imalat ve geleceğin meslekleri olarak bilinen alanlarda en fazla 6 aylık eğitim verilirken, diğer mesleklerde en fazla 3 aylık eğitim veriliyor. Tehlikeli alanlarda yer alanlar için MEB hayat boyu öğrenme modülü ise en asgari sürede eğitim veriliyor.
İş başı eğitim programları kapsamında günlük en fazla 8, en az 5 saat olacak şekilde eğitim verilmektedir. İŞKUR sayesinde 3500 TL maaşla işe başlamak isteyen vatandaşlar, haftalık en fazla 45 saatlik bir eğitimden geçmek zorundalar. Bu süre de bir hafta içerisinde en fazla 6 gün eğitim görülmesi anlamına geliyor. Maaşın yanı sıra KPSS gibi herhangi bir sınav şartı aranmaması da iş arayanlar için büyük bir fırsat olarak görülüyor.
Kimler Başvurabilir?
İŞKUR’un sunmuş olduğu iş başı eğitim programlarından yararlanarak meslek edinmek isteyenlerin öncelikle T.C. vatandaşı olması ve en az 15 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra karşılaması gereken bazı koşullar da bulunmakta. İşte o koşullar:
- İŞKUR’da işsiz olarak kayıtlı olmak
- Emekli olmamak
- İş başı eğitim programı başlamadan son 3 ay içerisinde çalışıyor olarak gözükmemek ve son 1 ay içerisinde prim ödemelerinin yapılmamış olması
- İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olmak gerekmektedir.
Öte yandan isteğe bağlı olarak sigortalı sayılanlar, engelli maaşı, dul ya da yetim aylığı alanlar da iş başı eğitim programlarına başvuru yapabilecekler.
İş Başı Eğitim Programlarında Giderler Karşılanıyor Mu?
İŞKUR tarafından sunulan iş başı eğitim programları süresince kursiyerlerin zaruri giderleri de karşılanıyor. Karşılanan giderler kapsamında;
- İş arayanlara günlük 89,4 TL
- Öğrencilere 67,05 TL
- İşsizlik ödenekleri alanlara 44,7 TL
- 0 - 15 yaş arasında çocuk sahibi ve “İşte Anne” projesi ile iş başı eğitim programlarındaki annelere 95 TL
- Geleceğin mesleklerinde yer alanlara 100 TL
- 2-5 yaş arasında çocukları olan ve imalat sektöründe çalışan annelere ise bakım desteği olarak 400 TL verilmektedir.
Öte yandan iş başı eğitim programına katılanların genel sağlık sigortası da ödenmektedir. Bunun yanı sıra iş kazası gibi durumlarda ise İŞKUR tarafından sigorta primleri ödenmektedir.
Eğitim Süreleri Ne Kadar?
İş başı eğitim programları kapsamında günlük en fazla 8, en az 5 saat olacak şekilde eğitim verilmektedir. İŞKUR sayesinde 3500 TL maaşla işe başlamak isteyen vatandaşlar, haftalık en fazla 45 saatlik bir eğitimden geçmek zorundalar. Bu süre de bir hafta içerisinde en fazla 6 gün eğitim görülmesi anlamına geliyor.
İŞKUR’un sunmuş olduğu iş başı eğitim programlarında, 3 ila 6 aylık sürelerde eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin süreleri konunun kapsamına göre değişiyor. Bilişim, imalat ve geleceğin meslekleri olarak bilinen bulut, siber güvenlik, oyun geliştirme ve kodlama gibi alanlarda en fazla 6 aylık eğitim verilirken, diğer mesleklerde en fazla 3 aylık eğitim veriliyor.
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere “İş Başı Eğitim Sertifikası” verilmektedir. İŞKUR tarafından sunulan iş başı eğitim programlarına katılmak isteyen vatandaşlar, her ilde bulunan İŞKUR merkezlerinden birine giderek istedikleri zaman başvurularını yapabilirler.