Gençler devlet tarafından destekleniyor. Kendi işini kurmak isteyenlere bir yıl anapara ödemesiz kredi imkanı sağlanıyor. Kamu bankaları tarafından sunulan kredi paketinde 60 aya kadar 350 bin TL kredi kullanılabiliyor. Bu krediye başvuruda yaş sınırı bulunuyor. Yeni mezun gençleri en az 12 ay istihdam etmeyi taahhüt eden işletmelere 100 bin lira faizsiz kredi veriliyor. Ayrıca gençlerin meslek sahibi olması için işbaşı eğitim programları düzenleniyor. Buraya katılan gençlere günlük olarak ödeme yapılıyor. Meslek öğrenen kişiler aynı zamanda para da kazanmış oluyor. İşte burs, staj, sağlık, meslek, iş kurma ve istihdam gibi konularda gençlere sağlanan avantajların detayları...
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılı itibarıyla Türkiye’nin toplam nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişi. Nüfusun 12 milyon 971 bin 289 kişisi 15-24 yaş arasında. Yani nüfusun yüzde 15.32’si gençlerden oluşuyor. Genç nüfusun yüzde 51.3’ü erkek, yüzde 48.7’si ise kadın. TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı yüzde 24.7 olurken, eğitimine istediği halde devam edemeyen gençlerin oranı ise yüzde 7.6. İşi olan gençlerin yüzde 76’sı da işlerinden memnun.
ÜNIVERSİTELİYE DÜZENLİ BURS
İşte bu genç potansiyelini değerlendirebilmek, onların daha çok eğitim ve iş hayatına katılmalarını sağlayabilmek için devlet çeşitli isimler altında destekler sunuyor. Gençlerin her dönemine özel verilen desteklerde ilk olarak üniversite öğrencilerine her yıl düzenli sağlanan burslar var. Milyonlarca lisans öğrencisine bu yıl için aylık 850 lira, yüksek lisans öğrencisine 1.700 lira ve doktora öğrencisine ise 2 bin 550 lira ödeme yapılıyor.
YENİ MEZUN İÇİN 100 BİN LİRA
Devlet, genç istihdamını teşvik etmek için işverenin de yükünü hafifletiyor. Bu kapsamda son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi ve üniversite mezunu gençleri en az 12 ay boyunca istihdam etmeyi taahhüt eden işletmelere 100 bin lira destek veriliyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) üzerinden sağlanan faizsiz kredi desteğinde kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Programla 75 bin yeni meslek lisesi, üniversite mezunu gencin istihdama dahil edilmesi amaçlanıyor.
STAJYERİN PARASI DEVLETTEN
Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu ara elemanın yetişmesi için mesleki eğitimden sonra belli bir iş pratiğinin oluşması gerekiyor. Bunlar da ancak staj ve kalfalıkla elde edilen beceriler. Bu nedenle mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin 3’te 1’i (1.416 lira) artık devlet tarafından ödeniyor. Ayrıca 3’üncü sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücret, asgari ücretin 3’te 1’inden asgari ücretin yarısına (2.125 lira) yükseltildi. Bu ücretin tamamı da devlet tarafından veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ayrıca lise ve üniversite mezunlarına istihdam garantili yeni eğitim programını da devreye aldı.