Konut Kredisi Çekenlere Önemli Uyarı: Eviniz Elden Gitmesin! Kredi Borçları Ödenmezse Ne Olur? Konut Kredilerinde Kefil Olanların Sorumlulukları Neler?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların kullandığı konut kredilerinde ödeme zorlukları yaşanıyor. Koronavirüs nedeniyle yaşanan salgın süreci dolayısıyla ekonomik olarak zor günler geçiren vatandaşlar, borçlarını ödeyebilmenin yollarını arıyorlar. Konut kredilerinin geri ödeme miktarları oldukça yüksek. Peki, konut kredisi taksitlerini ödeyemeyen vatandaşlar ne yapacak? Kredi borçları ödenmezse evlerinden olabilirler mi? İşte konut kredilerine dair tüm detaylar…

COVID-19 virüsünün neden olduğu salgın sebebiyle hem dünyada hem de Türkiye’de zor günler yaşanıyor. Sosyal anlamda neredeyse tüm rutinleri değiştiren pandemi dönemi, ekonomik anlamda da vatandaşları oldukça zorluyor. Maddi olarak zor durumda olan birçok iş yeri kepenk kapatırken, çalışanlar ise bu süreçte işsiz kaldı. Pandemi sürecinde en çok zorlananlar ise borç ödemek zorunda olanlar oldu.

Vatandaşlar ev sahibi olabilmek için yüklü kredilerin altına girerek borçlanıyor. Konut kredilerinin ise geri ödeme taksitleri oldukça yüksek oluyor. Pandemide maddi zorluk yaşayan kredi borçluları da ödemelerini nasıl yapacaklarını düşünüyorlar. Konut kredilerinin ödemelerini yapmadıkları takdirde vatandaşın elinden evi alınabilir mi? Konut kredilerinin geri ödemeleri yapılmazsa ne olur?

Evinizden Olabilirsiniz

Bankalar konut kredisi vermeden önce kişinin gelir durumunun yanı sıra bir de kefil istiyor. Gereken koşullar sağlandıktan sonra da krediyi veriyor. Ancak kredi ödemelerinin gerektiği şekilde yapılmaması durumunda krediyi çeken kişi için bazı yaptırımlar bulunuyor. 

Bankalar, kredi verdikleri tutarı bir şekilde müşterisinden geri almaya çalışacaktır. Bu durumda da kredi borcu olan kişiye icra yaptırımları gerçekleştirebilir. İcra satışlarından kredi borcunun temin edilebilmesi için borçlunun üzerinde ev veya araba varsa bunlar alınır. Kredi borçlusuna ulaşılamadığı durumlarda ise kefil olan kişi üzerinden borç temin edilir.

Borçları Yapılandırmak İçin Bankaya Başvurulabilir

Maddi olarak zor durumda olan ve kredi borcunu ödemeye çalışan kişiler, borçlarını ödeyemedikleri takdirde bankalara başvurabilirler. Konut kredilerinin geri ödemelerini yeniden yapılandırarak daha kolay bir şekilde ödeme imkanını bankalar müşterilerine sunabilir. Bu durumda daha düşük geri ödeme koşulları veya borç aktarımı gibi çözümler gerçekleştirilebilir. Bazı durumlarda konut kredisinin ödemelerini yapamayan vatandaşlar, bankalardan önce davranarak kendileri evlerini satıp borçlarını ödeyebiliyorlar. 

Konut Kredisine Kefil Olan Kişinin Sorumlulukları Nelerdir?

Krediye kefil olan kişinin de krediyi çeken kişiyle aynı yükümlülükleri bulunur. Diğer krediler gibi konut kredisinde de kefil olan kişi borçtan sorumludur. Krediyi çeken kişinin borcunu ödememesi halinde banka borçlu kişiye ulaşamazsa, kefil olan kişiden borç temin edilir. Konut kredilerinde ise öncelikle kefil yerine ipotek konulan evin satışı gerçekleştirilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kredi Haberleri

Mevduatta 1 Yıllık Vade Rekor Kırdı! Yüksek Faiz Yatırımcıyı Uzun Vadeye Çekti
Garanti Bankası Sonbahar Kredisi ile %4,37 Faizle Anında 70.607,38 TL Kazanma Fırsatı!
Kuveyt Türk Kart Sahipleri İçin Müjde: Harcadıkça Kazandıran Kampanya, Giyimden Eğitime ve E-Ticarete Destek Oluyor!
Faizsiz Evlilik Kredisi: Başvuru Şartları ve Banka Listesi 2023! Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?
Halkbank'tan SSK, Bağ-Kur ve EYT Emeklilerine Müjdeli Haber: 5000 TL Ödeme Yolda!