Ziraat bankası, Vakıfbank, Halkbank, ING bank'tan kredi çekenlere iyi haber! Hemen itiraz edin paranızı alın!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren karar! Kredi çekenlere güzel haber. Bankaları üzecek iade kararı! Bankalar kredi kullanan müşterilerinden zorunlu olarak alıyordu. Alınan para iade ediliyor. Müşteri istemezse yapmayacak.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren karar! Kredi çekenlere güzel haber. Bankaları üzecek iade kararı! Bankalar kredi kullanan müşterilerinden zorunlu olarak alıyordu. Alınan para iade ediliyor. Müşteri istemezse yapmayacak. Kredi kullanan kişilere banka tarafından zorunlu olarak hayat sigortası yapılıyor. Tüketici kredisi kullanan bir vatandaş sağlık sigortasının iptal edilmesini talep etti. Talebinin banka tarafından olumlu karşılanmaması üzerine tüketici mahkemesine başvuran kişi haklı bulundu. Sigortanın iptaline ve ödenen primin iadesine karar verildi.

Geçtiğimiz haftalarda tüketici mahkemesi, hayat sigortaları ile ilgili önemli bir karar verdi. Tüketici, bankadan 100 bin liralık kredi çekti ve kredi işlemleri sırasında banka hayat sigortası yaptı. Tüketici, 30 gün içinde sigortanın iptalini talep etti, banka talebi reddedince, tüketici mahkemesine başvurdu. Mahkeme hayat sigortasının tüketicinin onayı olmadan yapıldığına karar vererek, sigortanın iptaline, kesilen primin de iadesine hükmetti. Mahkemenin bu kararı son bir haftadır gündemde. Hal böyle olunca da okuyuculardan, ‘ben de hayat sigortasını iptal ettirebilir miyim?’ diye sorular gelmeye başladı. 

KREDİ ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

Bankalardan kredi çekerken, bankaların hayat sigortası yapma zorunluluğu yok. Tüketici hayat sigortasına zorunlu tutulamaz. Ancak bankalar kredi kullanımınıza izin verirken hayat sigortasının yapılmasını isteyebilir. Kredi çekecek olan kişinin de bankalardan hayat sigortası talep etme hakkı olduğu gibi hatta bankalar hayat sigortası yoksa kredi vermeme hakkı dahi oluyor.

Bankalar genellikle, tüketiciye kredi verirken bünyesinde olan sigorta şirketinin hayat sigortasını kullandırıyor. Bankalar hayat sigortası yaptırma konusunda zorlama yapamaz. Hayat sigortası isteyebilir, tüketici ise mevcut elinde olan hayat sigortasını gösterebilir veya başka bir firmadan hayat sigortası yaptırıp kredi çekeceği bankaya sunabilir. Banka da bunu kabul etmek zorundadır. Bunlar tüketicinin yasal haklarıdır.

MAHKEMEYE BAŞVURUYORLAR

Neden mahkemeye başvuruyorlar işin diğer boyutunu inceleyelim. Kredi çekenler hayat sigortası yaptırmak istemiyor. Kredi maliyetini artırdığı için, Bankalar kredi kullandırttığı kişiler vefat etme durumunda borç yakınlarına geliyor. "hayat sigortası" yaptırmamış, ödeyecek durumumuz yok diyerek bankayı mahkemeye veriyorlar.

Bankaya açılan davaların bir çoğu neden "hayat sigortası" yaptırtmadın davasıdır. 

Taşıt kredisi, konut kredisi çekmek isteyenler olduğunda banka taşınmazlara ipotek koyarak verdiği kredinin karşılığını almış olabiliyor. Hayat Sigortası ile bankalar verdikleri kredi ile kendilerini koruma altına almış oluyor.  Sigorta yapılmamışsa vefat eden kişinin ailesi borcu ödeyemiyorsa, banka kredi ile alınan araba, konut veya her ne aldı ise banka el koyuyor. Hayat sigortası yapılmış ise eğer, sigorta şirketi çekilen kredi miktarının tamamını bankaya ödüyor. Vefat eden yakınlarına ise bir borç kalmamış oluyor.

Geçtiğimiz yıl içerisinde kredi çekip vefat edenlerin bankalara borcu olanların çektikleri krediyi hayat sigortası yaptıranlar için 3 milyar liradan fazla bankaya tazminat ödenmiş. 

Geçtiğimiz yıl içerisinde meydana gelen deprem ve sel afetlerinde hayatını kaybedenlerin bir kısmı, Covid-19 pandemi salgınından hayatını kaybedenlerin borçlarını Sigorta şirketleri bankalara olan kredi borçlarını ödemişler.

Ziraat bankası

Ziraat bankası'ndan kullanmış olduğunuz konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer kredi ihtiyaçlarınızda hayat sigortası yapılmış ise, 30 gün içerisinde itiraz ederek paranızı geri almak için mahkemeye başvurabilirsiniz.

Halkbank

Halkbank'tan kullanmış olduğunuz konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer kredi ihtiyaçlarınızda hayat sigortası yapılmış ise, 30 gün içerisinde itiraz ederek paranızı geri almak için mahkemeye başvurabilirsiniz.

Vakıfbank

Vakıfbank'tan kullanmış olduğunuz konut kredisi, taşıt kredisi ve diğer kredi ihtiyaçlarınızda hayat sigortası yapılmış ise, 30 gün içerisinde itiraz ederek paranızı geri almak için mahkemeye başvurabilirsiniz.

Yorum Yap
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kredi Haberleri

Mevduatta 1 Yıllık Vade Rekor Kırdı! Yüksek Faiz Yatırımcıyı Uzun Vadeye Çekti
Garanti Bankası Sonbahar Kredisi ile %4,37 Faizle Anında 70.607,38 TL Kazanma Fırsatı!
Kuveyt Türk Kart Sahipleri İçin Müjde: Harcadıkça Kazandıran Kampanya, Giyimden Eğitime ve E-Ticarete Destek Oluyor!
Faizsiz Evlilik Kredisi: Başvuru Şartları ve Banka Listesi 2023! Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?
Halkbank'tan SSK, Bağ-Kur ve EYT Emeklilerine Müjdeli Haber: 5000 TL Ödeme Yolda!