Kripto para, karmaşık bir matematiksel algoritma tarafından çalıştırılır ve herhangi bir hükümet veya ulusal banka tarafından desteklenmez. Bu kripto para birimleri, yetkili bir kuruma veya merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan çift harcama sorununu çözmek için aracı olarak blok zinciri kullanır. Kripto para birimi tarihi, kimliği belirsiz bir programcı veya bir grup programcı tarafından Satoshi Nakamoto adı altında yaratıldığı 1990'lara kadar uzanabilir. Bu gizem hala kurucusunu çevreliyor.
Günümüzde birçok kripto para birimi bulunmaktadır. En popüler olanları Bitcoin, Ethereum, Ripple ve Litecoin'dir. Bu coinlerin her birinin bir problemin nasıl çözüleceğine dair kendi fikirleri vardır ve bu da onları teknoloji ve işlem amacıyla kullanılan protokoller açısından birbirinden farklı kılar. Nasıl ortaya çıktılar?
Kripto Para Birimleri Merkezi midir?
Kripto para birimleri merkezi değildir, yani onu kontrol eden merkezi bir otorite yoktur. Bununla birlikte, bugün piyasada merkezileştirilmiş birkaç kripto para birimi bulunmaktadır. Örneğin, Ethereum, akıllı sözleşmeler kullanarak çift harcama sorununu çözmek olan DApp'leri (merkezi olmayan uygulama) geliştirmek için bir platform ve dağıtılmış defter olarak kullanılır. Merkezi bir kripto para biriminin bir başka örneği, birincil amacı uluslararası işlemleri ve havaleleri halletmek olan Ripple'da (XRP belirteçlerini içeren) görülebilir. Öte yandan, hem merkezi hem de merkezi olmayan özellikleri karıştıran kripto para birimleri vardır. Bunlar daha iyi hibrit kripto para birimleri olarak tanımlanabilir. Bunların en ünlüsü, güvenlik açığı "saldırı" sorununu çözmek için Bitcoin'in sert çatalını yumuşak bir çatalla değiştirmeyi amaçlayan topluluktan doğan Bitcoin Gold'dur.
Blockchain teknolojisi, çeşitli finansal ve finansal olmayan uygulamalar için kullanılabilir. Bankacılık sektöründe bu teknoloji, her işlemin kaydedildiği ortak bir defter kullanılarak uluslararası işlemlerde şeffaflık sağlamak için kullanılabilir. Ayrıca bu defter, bankacılık sistemindekilerin işlemlerin geçmişini görmesine ve izlemesine olanak tanır; en azından örgütsel düzeyden operasyonel (ve hatta kişisel) düzeye kadar paranın nerede kaldığını izleyebilirler. Kripto para birimlerinin devasa piyasa değeri ile insanlar bunun için yeni kullanım alanları buluyor. Bu nedenle kripto para birimi dünya çapında paranın geleceği olarak kabul edilir.