Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, pazar günü Ankara’da yapılacak miting öncesinde yaptığı değerlendirmede mitingin hem eczacıların hem de vatandaşın sesini duyurmak amacıyla yapıldığına dikkat çekti. Cahit Ceylan, siyasi bir amacın güdülmediğini, tek beklentilerinin mağduriyetlerin giderilmesi olduğunu belirtti.
'İLAÇLARA ULAŞAMIYORUZ'
Mitingin sadece eczacının çektiği ekonomik sıkıntılardan kaynaklanmadığını da vurgulayan Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Ceylan şunları söyledi:
Vatandaşlarımızın da sesi olmak için oraya gidiyoruz. Çünkü artık piyasada bulunamayan ilaçlar, eczane eczane hatta şehir şehir gezen hastalarımız var. Maalesef ilaçlara ulaşamıyoruz. Bu sorun yaklaşık bir yıldır devam etmesine rağmen, çözüm yollarını göstermemize rağmen herhangi bir çözüm yolu bulunmuş değil. Nöbetçi eczane sayımızı ikiden üçe çıkardığımız halde gece acilden çıkan hastalarımızın reçetelerini tamamlamakta zorlanıyoruz ve birçoğunu tamamlayamıyoruz. Vatandaşlarımız açısından mağduriyet devam etmekte. Temmuz ayında yayınlanan kararname ile beraber reçete başına düşen ilaç fiyat farkları afaki artmış durumda. Vatandaşlarımız artık bunları karşılayamaz durumda. Hatta biz Sosyal Güvenlik Kurumu yüzünden emekli hastalarımızdan bile ücret alır duruma geldik. Bu hastalarımıza bu ücretleri söylerken bile utanıyoruz. Vatandaşlarımız ve eczanelerimiz SGK ve Sağlık Bakanlığı’nın ilaca ulaşmayı zorlayıcı politikaları sayesinde sürekli ilaç arar durumda. Eczacılarımız depo depo ilaçlarını temin etmeye çalışıyorlar, maalesef temin edemiyorlar.
'KONTROLSÜZ AÇILAN ECZACILIK FAKÜLTELERİ'
Yaklaşık bir ay önce Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kararnameyi hatırlatan Başkan Ceylan, tüm sağlık personeline iyileştirme yapıldığı halde kamuda çalışan eczacıların unutulduğunu ve yok sayıldığını söyledi. Kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerini de bir başka sorun olarak dile getiren Ceylan, her sene 3 bin 500, 4 bin civarında eczacının mezun olduğunu kaydetti.
Ceylan, "Yaklaşık 60 fakülte var. Fakültelerin sadece 15 tanesi akredite edilmiş durumda. Diğer fakülteler akredite edilmediği ve gerekli akademik personel bulunmadığı için gerekli akademik eğitim de verilemiyor. Siyasi amaçlar için fakülteler açılıyor ve bu fakülteler eğitimlerini tamamlayamıyorlar. Bu fakültelerin açılmasını istemiyoruz. Yeterli sayıda eczacı meslektaşımız ve mezunumuz zaten var. Bu kadar mezunun ardından birçok meslekte olduğu gibi işsiz eczacılar ortaya çıkmaya başlayacak. Bu sorunu yıllardır dile getirdiğimiz halde nokta kadar bir iyileştirme, bir tedbir alınmadı maalesef” diye konuştu.
Eczacı ve vatandaşın kaderine terk edildiğini söyleyen Ceylan şöyle devam etti:
Biz kendi kendimize mücadele içindeyiz. Vatandaş ilacını bulmak için kendi kendine ilacını bulma mücadelesi içinde. Eczacılar depolardan ilaçlarını bulamıyor, vatandaşlarına sunamıyorlar. Hastalar ilaç başına düşen reçetelerini karşılayamıyorlar. Mahalle bakkallarında olan veresiye defterleri artık eczanelerde de var. Bunlar özellikle son altı aydır çok artmış durumda. Kucağında ateşli çocuğuyla gelen vatandaşımızın eğer cebinde parası yoksa hiçbir eczacımız o insanı geri çevirmiyor ve ilacını teslim ediyor. Biz bunları yıllardır yerine getiriyorduk, yıllardır SGK’nın zorlayıcı politikalarına karşı direniş gösteriyorduk ama artık eczacı yoruldu. Yaklaşık altı aydır Cumhurbaşkanlığı’ndan bir randevu talebimiz var, bu talebimize henüz bir cevap gelmedi. Dolayısıyla sorunlarımızı gerektiği yere aktaramadığımızı düşünüyoruz. Bu miting herhangi bir siyasi amaçla yapılan bir miting değildir. Bu miting eczacının son çığlığıdır. Sesini duyurmak için bir araya gelip birlikteliğini ortaya koymasıdır. Eczacıyı yok sayanlara bir cevaptır.