Solunum güçlüğüyle karakterize bir hastalık olan yaygın olarak görülüyor. Bu kronik hastalıkta alıp-verme güçlüğüne hışıltı ve öksürük eşlik ediyor. Ailede astımlı bireyin bulunması, mesleği nedeniyle sürekli toz veya kimyasal maddeler teneffüs etmek, bebeklik çağında alerjen maddelere maruz kalmak ya da ağır solunum yolu hastalıklarından birine yakalanmış olmak, annenin hamileyken sigara kullanması veya pasif içicilik astımın sebepleri arasında gösteriliyor.
Bazı Meslek Sahipleri Astım İçin Risk Grubunda
Bazı mesleklerin astım hastalığına yönelik daha fazla risk taşıdığı ifade ediliyor. Astım hastalığına yol açma ihtimali yüksek olan meslekler ise; doğramacılık, marangozluk, fırıncılık, mobilyacılık, sağlık personeli, kuaförlük, kümes hayvanı yetiştiriciliği, veterinerlik, dökümcülük, kaynakçılık, ilaç/kauçuk/plastik/kimya endüstrileri, tütün/çay üreticiliği, çiftçilik, itfaiyecilik, demiryolu işçiliği, temizlik işçiliği ve kuru temizleyicilik olarak sıralanıyor. Öte yandan kişinin bebekken alerjenlere maruz kalmasının, annenin gebelikte sigara kullanmış olmasının, obezitenin de astıma neden olduğu ifade ediliyor.
Astım Belirtilerine Dikkat
Uzmanlar astım belirtilerinin her insanda farklılık göstermekle beraber, aşağıdaki semptomlarla karşılaşılması halinde Acilen göğüs hastalıkları uzmanına muayene olunması gerektiğini söylüyor:
– Nefes almada güçlük
– Göğüste ağrı veya sıkışma hissi
– Hışıltılı nefes (Özellikle çocuklarda en sık görülen belirtidir.)
– Hırıltı, öksürme veya nefes darlığına bağlı uyku problemleri
– Şiddetli öksürük ya da hırıltılı ataklar
Astımın Tedavisi Mümkün mü?
Astımlı hastaların yaşam kalitesi, doğru uygulamalarla artırılabilir. Fakat yetişkinlerde kronik seyrettiğinden tam olarak iyileşmez. Astım nöbetlerini başlamadan durdurmak, gerekli önlemlerin alınmasına bağlıdır. Astım alevlendiğinde hastanın rahatlaması için solunum yolu ile sprey uygulanır. Astım tedavisinde kortizonun önemli bir yeri vardır. Hastanın atak sayısı tedavinin sürecini ve başarısını etkileyecektir.