Benler Nasıl Oluşur? Sebepleri Nelerdir? Benler Kanser Yapar mı?
Cildimizde oluşan benlerin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Farklı boyut ve renklerdeki benler çoğu kişiyi rahatsız ettiği için operasyonunu tercih ederler. Peki vücudumuzun hangi bölgesinde çıkan ben, hangi anlamı taşıyor? Cilt üzerindeki benler neden oluşur? Benler kansere sebep olur mu? İşte detaylar…
Uzmanlar her yıl en az bir kere cildiye uzmanına görünmek gerektiğini söylüyor. Sonradan meydana gelen benlerin kanser riski taşıdığını belirten uzmanlar, ‘ Neden geç kaldım ben!’ dememek için ‘benlere dikkat’ uyarısında bulunuyor. İşte benler ile ilgili bilinmeyenler!
BEN NEDİR?
Ben, çoğu kişinin vücudunda bulunan bir deri dokusu. Kimi zaman doğuştan var olan benler kimi zaman da sonradan meydana geliyor. Uzmanlar bazı benlerin kansere dönüşme ihtimali olduğunu ifade ediyor.
Akdeniz Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Aslı Bilgiç; “Benler üç grupta incelenir: Doğuştan gelenlere 'Doğumsal Benler', denir. Sonradan oluşanlar 'Edinsel Benler' diye adlandırılır. 'Displastik Benler' ise atipik görünüme sahiptir.” Dedi.
‘BENLER GÜNEŞE MARUZ BIRAKILMAMALI’
“Displastik benler sonradan kazanılmış benlere göre daha büyüktür. Renkleri açık, kenarları daha düzensizdir.” Diyen Doç. Dr. Aslı Bilgiç, “Displastik benler 3-6 ayda bir defa mutlaka kontrol edilmelidir.” İfadelerini kullandı.
Doç. Dr. Aslı Bilgiç, sözlerine devamla şunları söyledi:
“Bazı kişilerde 50-100’den fazla displastik bene rastlayabiliyoruz. Çok sayıda beni olanlar güneşten korunmaya daha da özen göstermelidir. Benlerin yapma ihtimali mevcuttur.”
‘BENİN ŞEKLİ, RENGİ VE BOYUTU ÖNEMLİ’
“3 ayda bir başınızdan ayağınıza kadar tüm benlerinizi aynanın önünde kontrol etmelisiniz. Renk, şekil ve kenarlarında farklılık görürseniz, benlerinizin hızlı büyüdüğünü fark ederseniz, kaşıntı ve kanama gibi şikayetler başlarsa vakit kaybetmeden dermatoloğa başvurun.” Diyerek erken teşhisin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Aslı Bilgiç, “Benlerin kanserleşme olasılığı vardır. ihmale gelmez. Periyodik aralıklarla dermotoloğa muayene olmak önemlidir.” Uyarısında bulundu.