Koronavirüs Aşısı İçin Gün Sayılmaya Başlandı mı?

Mikrobiyoloji Uzmanlarından Dr. Tutku Taşkınoğlu, "Aşı diyebilmek için Faz-3 çalışmasına nokta koyulması, o çalışmanın tamamlanması gerek. Önümüzdeki yılın Mart-Mayıs aylarında aşının hazırlanabileceğini düşünüyorum. Faz-3 çalışmaları minimum 6 ay daha devam edecek, sonuçlar toplanıp deneyler yapılacak." diye konuştu.

Ankara'da mikrobiyoloji uzmanı olarak görev yapan Dr. Taşkınoğlu, Koronavirüs için yapılan aşı çalışmalarını değerlendirdi. 4 çalışmanın öne çıktığını dile getiren Taşkınoğlu, “Faz-2 bitti, şimdi Faz-3'e başlanan çalışmalar var.” Dedi. “Şu an etkinlik çalışmaları yapılmış değil. Bu aşının yapıldıktan sonra ne kadar etkili olacağı, koruyuculuk düzeyi, bu sürecin ne kadar zaman alacağı; bunlar belirsiz. Bugüne kadar Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarıyla başarılarını ortaya koydular, büyük umut vaad ettiler. Bu kesinlikle boşa çıkmayacak, inanıyorum. Faz-3 aşamasına gelindiğinde aşının koruduğunu ilan edip tüm dünyayı sevindirecekler, öyle umuyorum. Peki aşı ne zaman bulunacak? Bunun hakkında bir şey söylemek için daha çok erken. En azından 6 ay geçmesi lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

En Büyük Rolü Antikorlar Üstleniyor

“Koronavirüs aşılarında antikor üretimi B hücreleri üstünden gerçekleşiyor.” Diyen Taşkınoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Koronavirüs için T hücreleri üzerinden de antikor gelişimi tespit edildi. T hücreleriyle beraber bu hücrelerin aktifleştirdiği antikorlar söz konusu. Fakat aşılarda geçerli mi, net bilgi yok. Şayet biz bu virüsle T hücreleri üzerinden mücadele ediyorsak B hücrelerinin oluşturduğu antikorların bir işlevi olmayabilir. Ancak bununla ilgili veriler yetersiz, zira T hücreleri üzerinde çalışmak kolay değil. Eksik verinin tamamlanması şart.”

Faz-3 Çalışmalarına Devam

“Aşı çalışmaları 6 ay-1 yıl gibi kısa bir sürede kesin sonuç veremez.” diyerek önümüzde uzun bir süreç olduğuna dikkat çeken Dr. Tutku Taşkınoğlu; “Aşının geliştirilmesi belki yıllarca sürebilir. Üstelik MERS, HIV, SARS gibi virüsler için yapılan aşı çalışmaları olumlu neticelenememiştir.” İfadelerini kullandı.

Dr. Tutku Taşkınoğlu sözlerini noktalarken şunları dile getirdi:

“Aşı hakkında kesin konuşulamaz. Hadi aşı bulduk, antikor geliştirdik diyelim; bunun koruyuculuğunu test etmek ve onaylamak mecburiyetinde.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli