Koronavirüs, insan ve hayvanda MERS ve SARS gibi değişen ağır hastalıklar türevi farklı üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmaktadır. Son zamanlarda bulunan COVİD-19'un oluşma nedenleri nelerdir araştırmalar devam ediyor.
COVİD-19 NEDİR?
Koronavirüsün en son bulunan bir çeşidi olan COVİD-19 bulaşıcı bir hastalıktır.Koronavirüsün yeni bulunan bu hastalık çeşidi, Çin'in Wuhan şehrinde salgın olarak başladı. COVID-19 dünya çapında bir çok ülkeyi etkiledi ve hala etkisini sürdürmeye devam etmektedir.
COVİD-19'un belirtileri nelerdir?
Koronavirüs COVİD-19'un en başlıca belirtileri yorgunluk,ateş,kuru öksürüktür. Bu belirtilerden daha az olarak rastlanan belirtileriyse ağrı ve vücüt dirençsizliği, boğazda ağrı, baş ağrısı,burun tıkanıklığı, kırmızı göz hastalığı,ishal, koku kaybı,tat alamamak, ciltte kırmızı lekeler, ayak veya el parmaklarında renk değişikliği oluşabilir. Bu belirtiler çok nadirdir ve ağır ağır başlar. Bulaşan kişilerde oldukça hafif belirtiler görülür. Hastalığa yakalanan kişilerden büyük bir oran olan %80'i sağlık kuruluşlarında tedavi gerekmeden hastalıktan iyileşir.
COVID-19'a yakalanan her 5 kişiden neredeyse 1'i ciddi şekilde hastalanır ve solunum sıkıntısı çeker. İleri yaştaki insanlar,kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları,akciğer hastaları, diyabet, kanser benzeri kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir, çünkü bağışıklık sistemleri zayıftır. Bunların haricindeki hiç bir sağlık sorunu olmayan insanlar da COVİD-19'a yaklanabilir ve ağır şekilde seyredebilir.
Soluk almada güçlük,göğüs kısmında ağrı,nefes darlığı,basınç veya konuşma veya hareket kaybı ile ilgili yüksek ateş veya öksürük yaşayan her yaştaki insan acilen tıbbi yardım almalıdır. İmkanı varsa evveliyatında sağlık birimlerini aramanız önerilir, bu sayede hasta en doğru sağlık merkezine yönlendirilmiş olur.
COVİD-19 belirtilerim varsa ne yapmalıyım?
Genellikle hafif ateş ve öksürük belirtileri görünür ve bu durumda tıbbi yardım almanız gerekmez. Bu durumu yaşıyorsanzı evden çıkmamanız gerekir, kesinlikle belirtilen sürede izolasyon uygulamalısınız. Evde kendinizin uygulayacağı izolasyon hususunda ulusal talimatları uygulayınız.
Beraberinde, sıtma veya dang humması bulunan bir bölgede hayatınızı sürdürüyorsanız, ateş belirtilerini gözardı etmemeniz gerekmektedir.Sağlık merkezlerinden tıbbi yardım istemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir. Sağlık kuruluşu da dahil gittiğiniz mekanlarda her zaman maskenizi takmalısınız, başka insanlardan en az 1 metre mesafede durmalısınız ve ellerinizle hiç bir yüzeye dokunmamalısınız. Hasta bir çocuksa, çocuğun bu yönergelere uymasınız sağlayınız. Sağlık kuruluşuna gitmeden mutlaka arayınız,böylece doğru ve mümkün olan merkeze yönlendirilip zaman kaybetmemiş olursunuz.