Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan rehberde yer alan, "Ayaktan başvuran hastalar için olası Kovid-19 vaka sorgulama kılavuzu", "Belirlenen Kovid-19 polikliniğinde erişkin hasta yönetimi", "Kovid-19 erişkin hasta tedavisi" bölümlerine ilişkin olarak kapsamlı bilgiler verildi.
Kovid-19 hastalarının tedavi süreçlerinin nasıl olacağına dair bilgiler yer alan rehberde, günümüzde henüz koronavirüs ile ilgili güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış hiçbir spesifik tedavi bulunmadığı ve bu hastalığa etkili bir tedavi bulabilmek amacıyla şu anda çok sayıda ilaçla 100’den fazla randomize kontrollü çalışma yapılmakta olduğu bilgisi verildi. Bu çalışmalarla ilgili sonuçların önümüzdeki aylar içinde açıklamalar olacağı bilgisine dikkat çekildi.
Rehberde kontrollü çalışmaların ve diler araştırmalar ile elde edilen bilgilere dayalı kullanımın daha akçı olduğu belirtilirken, içinde bulunulan durumun aciliyeti ve bilimsel verilen kısıtlı oluşu nedeniyle, etkili olabileceği düşünülen tedavi seçeneklerinin tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanıldığı belirtildi. Viral enfeksiyonaların ekseriyetinde olduğu gibi SARS ve influenza gibi benzer hastalıkların verilerinden hareketle tedavinin erken başlamasının daha yararlı olduğu, bu sebeple de ilaçların mümkün olduğunca erken başlanılmasının önerildiği de bildirildi.
İlaç Tedavisi Düzenlenebilecek
Rehberde, yapılan kontrollü çalışmaların sonucuna göre hareket edilebileceği ifade edildi. Kovid 19’un tedavisi konusunda alınan yeni sonuçlara göre tedavilere de yön verilebileceği ifade edilirken hastalara erken antiviral tedavinin başlatılmasının uygun olabileceği de belirtildi.
Bu bilgiler ışığında hastanelerde yatarak tedavi uygulaması gerekmeyen vakalar ve bunların temas ettiği kişilerde filyasyon ekiplerince uygun görülmesi durumunda ilaç tedavisine başlanabilecek.