120 veya 90 günlük primi olanlar yaşadı! SGK primi olanlara 3.149 TL maddi yardım yapacak!

Bu yardımı kimse bilmiyor. SGK tüm çalışanlara şartsız maddi yardım konusunda destek almak isteyen herkes bu konuya dair güncel seçenekleri inceliyor. Detaylı bir başvuru yapmak isteyenler SGK için dilekçe vermesi yeterli oluyor. Kaynak: 90 veya 120 günlük SGK primi olanlara 961 veya 3.149.94 TL, veya Günlük 62 TL ödeme yapılacak

SGK tarafından pek çok konuda ödeme yapılıyor. Bu ödemeye dair pek çok duyuru yapılıyor. 2020 yılında yapılan prim tutarları ve ödenekler açıklandı. SGK tarafından yapılan bu açıklamalar birlikte yeni desteklerle karşımıza çıkıyor. Hak sahiplerine yapılacak olan emzirme ödeneği ve diğer ödenek seçenekleri ile kişiler kendine dair pek çok seçeneğe ulaşmış oluyor.

4A ve 4b sigortalısı kadınlar ile birlikte eşi çalışmayan erkeklere yeni doğan çocuk için bir defalık emzirme ödeneği sunuluyor. 202 TL den 242 TL ye giden bu ödenekler, pek çok kişi için önem arz ediyor. Peki ama ödenekler nasıl alınıyor? Ödemeye dair bütün detaylar yazımızda.

Emzirme ödeneği almak için bunlara dikkat!  

4a ve 4b sigortalısı olan kadınlar için ön plana çıkan bu ödenekler, pek çok kişi için önemli olmakta. Yeni doğan çocuk için yapılacak olan bir defalık ödemeler için 2019 yılı için yüzde 11.84 olarak açıklanan fiyatlar bulunuyor. TÜFE oranları yeni emzirme ödeneğine göre organize edildi. Bu yüzden emzirme ödenekleri 202 TL den 242 TL ye çıkarıldı. Bu kişilerin bir şekilde ödeme alabilmesi için en az 120 gün sigorta primi bildirmiş olması gerekiyor. 4b kapsamındakiler için ise bir önceki yıl içerisinde 120 gün prim yatırılma şartı bulunuyor.

Emzirme ödeneğini almak için 120 günlük sigorta primi bildirmenin yanında SGK ya dilekçe de yazılması gerekiyor. 4B için yapılacak olan çalışmalar da kişilerle ilgili 15 aylık seçenek sağlıyor. Emzirme ödeneği almak için kesinlikle sigortalı olmanız gerekiyor.

Cenaze ödeneği nasıl alınır?

2021 senesinde ödenecek olan cenaze ödeneği için 961 TL ödeme hazırlandı. İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu SGK’dan gelir alırken vefat eden kişilerin yakınlarına veriliyor bu ödeme. Kendisi için en az 360 gün uzun vadeli sigorta primi bildirmiş olan ve sonra vefat edenlerin de cenaze ödeneği alma hakkı bulunuyor. Sigortalının eşine ya da çocuklarına verilebiliyor.

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi sigortalıların cenaze ödeneği kişinin emekli aylığından az olmamak üzere (makam, temsil ve görev tazminatı gibi tazminatlar hariç) 2021 yılı için 3.149,94 TL'dir. 

Geçici iş göremezlik maaşı kimlere veriliyor?

Geçici iş görmezlik maaşı için SGK dan sigortalı olanlar yararlanabiliyor. 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle yapılacak olan yeni çalışmalar ile birlikte geçici iş göremezlik ödenekleri zamlanıyor. 62.77 TL’ye çıkarılacak olan bu ödemeler için çok daha farklı bir çalışma sunuluyor.

Hastalık Hali Nedir?

4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıkları, hastalık halidir.

Hastalık Sigortasının Kapsamında Bulunan Sigortalılar Kimlerdir?

  • 4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar
  • Aday çırak, çırak ve stajyerler,
  • Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri
  • İntörn öğrenciler
  • Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar

hastalık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılara 5510 sayılı Kanuna göre hastalık sigorta kolundan geçici iş göremezlik ödeneği verilmemektedir.

Hastalık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

Hastalık sigortasından sigortalıya, hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.

Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Ne Kadardır?

Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği; Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

  • Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,
  • Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneğinden Faydalanmak İçin Şartlar Nelerdir?

Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

  • İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
  • İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
  • Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması,

gerekmektedir.

Sigortalılık Niteliği Ne Zaman Sona Erer?

Hastalık halinde sigortalılık niteliği;

Sigortalının Kanuni ücretsiz izinli olması, greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu hallerin sona ermesini,

Diğer hallerde ise hizmet akdinin sona erdiği tarihi veya terk tarihini,

takip eden onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılır.

Sigortalılık niteliğinin sona erdiği tarihten sonra hastalık hali nedeniyle alınan istirahat raporlarına, ilk istirahat raporu ya da devam raporu olup olmadığına bakılmaksızın geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.

Geçici iş Göremezlik Ödemeleri Nereden Yapılmaktadır?

Geçici iş göremezlik ödenekleri anlaşmalı banka şubeleri aracılığı ile yapılmaktadır.

Geçici İş Göremezlik Ödeneğimin Bankaya Aktarılıp Aktarılmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

 4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne sahip sigortalılar “İş Göremezlik Ödeme” durumlarını ve ödenen miktarı, https://www.turkiye.gov.tr/4ab-isgoremezlik-odemesi-gorme linkine tıklayarak sorgulayabilirler.

Geçici iş Göremezlik Ödeneğinden Faydalanmak İçin Nasıl Müracaat Edilir?

4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalıların geçici iş görmezlik ödeneğine ilişkin işlemleri e-ödenek programı ile elektronik ortamda yapılmaktadır.

4/a sigortalılarının istirahatli olduğu dönemde işyerinde çalışıp çalışmadığının işverenlerince Kuruma elektronik ortamda bildirilmesi gerekmektedir. Ancak 4/a sigortalılarının geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için işyerinde çalışmadıklarına dair işverenlerince bildirimde bulunulması şartı aranmaz. Bildirim süresi geçtikten sonra bildirimin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın  sigortalının geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İstirahatin bitim tarihi itibariyle gerekli işlemler yapılarak sigortalının hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneği anlaşmalı bankanın herhangi bir şubesinden çekilebilecek şekilde hesaba aktarılır.

Yorum Yap
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sgk Haberleri

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir? Kimler Yararlanabilir?
Emeklileri Yakından İlgilendiriyor!
Emekliler için 4 Farklı Plan
Emekli Maaşlarına Tekrar Ek Zam Yapıldı
SGK, Bağ-Kur Emekli aylıkların Ek ödemelerin yatacağı tarih belli oldu!