2023 SGK, 4A ,4B, 4C, Emekli Maaşı E-devlet üzerinden Hesaplama, Sorgulama ve Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Her çalışanın hayallerinden biri emekli olmaktır. Emekli olunduğunda çalışılan yıl ve prim esas alınarak belirli bir maaş verilmektedir. Ancak yapılan zamlarla birlikte her yıl emeklilerin aldıkları maaşlar da değişmektedir. Peki 4A, 4B, 4C emeklilerinin maaşları ne kadar? Nasıl hesaplanır?

Emekli olmaya gün sayan vatandaşlar için emekli maaşı hesaplaması oldukça büyük önem taşıyor. Milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alan emekli maaşları hesaplamalarına ilişkin kesin bilgi artık E-devlet üzerinde de yer alıyor. Bizler ise E-devlet üzerinden maaş hesaplamasını yapamayan ya da alternatif maaş hesaplama yöntemlerini öğrenmek isteyenler için bu yazıyı için düzenledik.

Emekli Maaşı Hesaplamasının Mantığı Nedir?

Emekli maaşı; çalışılan gün, yatırılan prim sayısı ve yaş esas alınarak kullandırılan bir gelir türüdür. Uzun yıllar çalışıldıktan sonra alınan emekli maaşı yılda iki kez Ocak ve Temmuz aylarının enflasyonuna göre zamlanmaktadır. Bayramlarda da ek olarak ikramiye ve promosyon ödemeleri de yapılmaktadır. Emekliler ise maaşlarını Ptt şubelerinden, banka şubelerinden çekebilmektedir. Promosyon ödemeleri de yine genellikle bankalar tarafından verilmektedir. Emekli maaş hesaplaması kısaca; emekli olunan kurum, prim günü, çalışılan gün sayısı ve yaş esas alınarak hesaplanır. İkramiye ve promosyon ödemeleri ise emekli maaşına ek olarak verilen ödemelerdir.

SSK Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A emeklisi olan vatandaşlar SSK emekliliğine sahiptir. SGK’nın resmi internet sitesinde 4A emekli maaşlarına ait her türlü bilgi de yer almaktadır. Maaşın hesaplaması, verileceği tarih gibi bilgilere E-devlet portalının yanı sıra SGK’nın resmi sitesinden de ulaşılabilmektedir. SGK resmi sitesinden kimlik numarası, baba adı, SSK sicil numarası, nüfus ili ve doğum tarihi bilgileri ile maaş miktarını öğrenmek mümkündür.

Bağkur Emeklilerinin Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4B Bağ-Kur kapsamında olan emeklilerin maaşları daha önce de bahsettiğimiz gibi E-devlet platformu üzerinden öğrenilebilmektedir. E-devlet sistemi üzerinde şifre ile giriş yapıldıktan sonra maaş tutarı da görüntülenebilmektedir. Bu işlemi yapabilmek için ise hizmet dökümü sayfasına giderek 4B emekli maaş hesaplaması sekmeleri takip edilmelidir.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

2023 yılında oluşan enflasyon farkı sonrasında SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük alacakları maaş belli oldu. Emekli maaşlarına yüzde 30 oranında enflasyon fark oranı baz alınarak zam yapıldı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 30 oranında enflasyon fark oranı baz alındı. Memur emeklilerine bu oran yine yüzde 30 olurken, en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL oldu. En düşük Bağ-Kur emekli maaşı bin 775 TL, en düşük tarım Bağ-Kur emekli maaşı da 5 bin 500 TL oldu.

Emekli Memur Maaşları Ne Kadar Oldu?

Tüm bu enflasyon zamları eklendiğinde emekli memur maaşlarında da bir oynama meydana geldi. Yine 2022 yılı enflasyon oranının esas alındığı zamlar sonucunda en düşük emekli memur maaşı 7 bin 901 TL'ye yükseldi

Emekli maaşı hesaplamak için e-devlet sitesinde sorgulama yapmak için tıklayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sgk Haberleri

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir? Kimler Yararlanabilir?
Emeklileri Yakından İlgilendiriyor!
Emekliler için 4 Farklı Plan
Emekli Maaşlarına Tekrar Ek Zam Yapıldı
SGK, Bağ-Kur Emekli aylıkların Ek ödemelerin yatacağı tarih belli oldu!