Kanunla alakalı ilk şart iş verenin aynı iş kolunda olan iş yerlerinde toplamda 30’dan fazla çalışanı olması ve diğer şartta işçinin kıdeminin altı aydan fazla olmasıdır. Belirli başlı şartlar sağlandıktan sonra iş sözleşmesi feshedilen kişi tarafından işe iade davası açılabilmektedir. Mahkeme gerçekleştikten sonra eğer çalışan haklı bulunursa kıdem tazminatının dışında 4 ile 8 maaş arası tazminat hakkı elde edebiliyor. İşten çıkarılma korkusu çalışan kişilerin temel kaygısıdır. Çalışma hayatının içerisinde karşılaşılacak sorunlar iş ilişkisini bitirme noktasına gelebilir. Pandemiden dolayı işten çıkarmalar yasaklansa da işsiz sayısı azımsanamayacak kadar çok.
2002 Yılında Verilmeye Başlandı!
Bir haber sitesinin haberine göre fesih yasağından önce, işçiyi koruma kapsamına alan İş Kanunu iş güvencesi sistemini getirmiştir. İlk defa 2002 yılında hayatımıza giren iş güvencesi ve ona bağlı işe iade davaları, bugünkü iş davalarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. İş Kanunu bir işçinin iş güvencesi almasını, kıdem ve çalışan sayısı gibi şartlara bağlamaktadır. İşçinin iş güvencesi alması için ilk şart, işverenin iş yerinde çalışan işçi sayısının otuzdan fazla olması gerekir.
İkinci ve asıl önemli şart ise kıdemin altı aydan uzun olmasıdır. Yargıtay kararına göre:
"İşletmenin bütününü sevk ve idare edenler, başka bir şart aranmaksızın işveren vekili sayılırken; işletmenin değil de iş yerinin bütününü sevk ve idare edenlerin anılan anlamında işveren vekili sayılabilmesi için ilave olarak, işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisini haiz olması şartı aranır. İş yerinin tümünü sevk ve idare ile işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi katlanmış olarak, birlikte aranır. Dolayısıyla bir banka şubesi müdürü ile fabrika müdürü, iş yerini sevk ve idare etmekle beraber, özgür iradesi ile işçi alma ve işten çıkarma yetkisi yoksa işveren vekili sayılmaz. İş güvencesinden yararlanır. Aynı şekilde, işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan insan kaynakları müdürü ile personel müdürü, iş yerinin tümünü yönetmediğinden iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilecektir."