Ülkemizdeki milyonlarca çalışanın en çok merak ettiği konular sosyal güvenlik alanıyla ilgili oluyor. Erken emeklilik hakkı, prim günü sayısı, dul ve yetim aylığı ödemeleri, tazminatsız işten çıkarılma ve yasal konularla ilgili soruların yanıtları merak ediliyor. Sosyal Güvenlik uzmanlarının açıklamaları doğrultusunda aynı sorunu yaşayan kişilerin benzer çözümlere sahip olduğu görülüyor. Farklı konularla ilgili örnek teşkil edecek yanıtları sizler için derledik.
Kadınların iş hayatındaki istihdamını artırmaya yönelik destek paketleri açıklanmaya devam ediyor. Lakin, kadınların doğum izni hakkı nedeniyle işverenleri tarafından mobinge uğradığı biliniyor. Son zamanlarda iş başvurularında yeni bir şart aranmaya başladı. En az 3 ila 5 yıl gibi bir sürede hamile kalınmayacağını dair taahhüt talep ediliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşan kadınların işverene hiçbir taahhütte bulunma zorunluluğu yoktur. Yasal olarak da suç niteliği taşımaktadır. İmzalı beyanda bulunursa dahi geçerli kabul edilmez.
En düşük asgari ücret 5.750 TL
Mimar, mühendis ve Şehir plancılarının odaları tarafından belirlenen en düşük asgari ücret 5.750 liradır. Aynı iş yerinde 5 yıldır çalışıp zam alamıyorsanız eğer bu statüdeki meslek grupları iş akdinizi tek taraflı olarak fesh edip tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak bu sektör dışındaki meslek grupları tek taraflı iş akidilerini fes etme hakkı yoktur. İşten ayrılmaları durumunda tazminat alamazlar…
Tazminat hakkı talep etmek için hangi şartlar gereklidir?
İşveren ve çalışanların en çok problem yaşadığı durum tazminat hakkının talep edilmesidir. İş Kanununa göre bir çalışanın işten çıkarılması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kusurlu bir davranış sergileyen çalışanın en az iki kere savunma yapma hakkı bulunmaktadır. İş yükümlülüğünü yerine getirmeyen çalışan, üçüncü kez uyarı alıyor ise tazminatsız işten çıkarma gerçekleştirilebilir. Bu durumda da çalışana ihtarname ile işten çıkarılacağı bildirilmek zorundadır. Hiç savunması alınmayan ve ihtarname verilmeyen çalışanın işten çıkarılması halinde tazminat hakkını faizi ile almasının yasal kapıları açılır. Sakatlık ve kaza gibi durumlarda işten çıkarılan kişilerin, tazminat haklarını talep etmelerinin önünde engel bulunmamaktadır.
Yersiz ödenen aylıkların geri verilmesi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başvuruları incelenirken maaşa bağlanan kişilerin belirli şartları karşılaması talep edilmektedir. Yersiz ya da haksız maaş bağlanması halinde ise ödemelerin geri verilmesi istenir. Özellikle yetim ve dul maaşı alan vatandaşların başına sıklıkla gelen bu durum mağduriyet yaratmaktadır. Yasal olarak hakkını aramak isteyen vatandaşlar yeni bir inceleme talep edebilir. Lakin, SGK ödemeleri devlet kaynaklı olduğundan dolayı mahkemeler kurum kararlarını geçerli kabul etmektedir.