Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Prostat tedavisi süreciyle ilgili medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını yalan olduğunu duyurdu.
Prostat tedavisi süreciyle ilgili medyada yer alan haberlerin gerçek dışı olduğunu duyuran SGK, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Haberlerde yer alan, salgın koşullarında vatandaşların gereksiz yere hastanelerde yoğunluk oluşturacağı, tedavilerinin eksik yapılacağı ve vatandaşa ek mali yük geleceği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."
Hastaların sağlık, güvenlik ve mahremiyetlerinin korunması adına, olabilecek suistimalleri önlemek amacıyla prostat büyümesi tedavisi için kullanılan ilaçların 3 gruba ayrıldığını ve aynı gruptaki ilaçların reçetelendirilmesi ile ilgili sınırlandırma getirildiği duyuruldu. Farklı grupta yer alan, prostat büyümesi tedavisinde ihtiyaç duyulan ilaçların reçetelendirilmesinde bir sakınca olmadığı duyuruldu.
Duyurulan yazılı açıklamada pandemi nedeniyle önceki raporların hala geçerliliğinin olduğunu, hastaların yeni rapor almasına gerek olmadığını, var olan raporlarla ilaçlarını almaya devam edebilecekleri bilgisine yer verildi.
Reçeteler tüm alanlardaki uzman hekimler tarafından yazılmaya devam ederken ilaçlar ile ilgili rapor düzenleme yetkisinin sadece uzman üroloji doktorlarında olacağı bildirildi.
Yatılı tedavi görmesi gereken durumu ağır hastaların, enfeksiyon durumlarında damardan verilen, yatılı tedavilerde kullanımı halinde ücreti ödenecek olan antibiyotiklerin süresinin 10 gün ile sınırlandırıldığı belirtildi. 10 günlük sürenin sonuna gelindiğinde ise doktor kontrolü halinde bu sürenin uzayabileceği de eklendi. Kullanılan ilaçlar neticesinde olası yan etkileri (karaciğer ve böbrekte fonksiyon bozukluğu olma riski veya ilaçların aşırı duyarlılığı gibi) gösterme durumu göz önünde bulundurularak tedavi süresi dolduğunda doktor tarafından hastanın durumunun tekrar değerlendirilebileceği duyuruldu.