SGK'ya SSK, Bağ-Kur'lulara müjdeyi verdi! Erken emeklilik için yeni dönemi bizzat başlattı!

SGK’dan erken emeklilik için yeni fırsat! Prim sayısına göre yaş engeli kalkıyor… Ülkemizde yaşayan milyonlarca kişi tarafından erken emekli olmak en önemli önceliklerden birisi haline geldi. Vatandaşlar, normal şartlarda prim gün sayısı ile yaş sınırının tamamlanması halinde emekli olmaya hak kazanıyor.

Erken emeklilik için yeni dönem

Ülkemizde yaşayan milyonlarca kişi tarafından erken emekli olmak en önemli önceliklerden birisi haline geldi. Vatandaşlar, normal şartlarda prim gün sayısı ile yaş sınırının tamamlanması halinde emekli olmaya hak kazanıyor. Lakin, malulen emeklilik fırsatları sayesinde yaş sınırının beklenmesine gerek kalmıyor. Peki, malulen emekli olma hakkı kazanmak için hangi şartlar talep ediliyor? Malulen emeklilik için prim sayısı kaçtır?

Sosyal Güvenlik Kanunu (SGK) düzenlemesinin ardından erken emeklilikle ilgili yeni adımlar atıldı. Özellikle maluliyet kabul edilen durumlarla ilgili yapılan değişiklikler, binlerce kişinin erken emekli olmasına fırsat tanıyacak. Çalışma gücü kaybı ve erken yaşlanma gerekçeleri de emekli olmak için gerekli olan yaş sınırının ortadan kalkmasını sağlayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü mensupları ve özel güvenlik firmalarının çalışanları içinde sağlık şartları yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Maluliyet derecelerine bağlı olarak asker, polis ve güvenlik çalışanları erken emekli olabilecek. Bu noktada karar verici merci SGK Sağlık Kurulu olacak.

Maluliyet Hakkı hangi durumlarda tanınmaktadır?

Maluliyet hakkı, sadece 4c/1 sigortalı çalışanları kapsamaktadır. İşçinin çalıştığı iş kolu nedeniyle sağlığında meydana gelen hasarın en az yüzde 60 seviyesine ulaşması halinde tanınmaktadır. İş kazaları, meslek hastalığı ve ağır iş yükü nedeniyle çalışma gücünün kaybolması gibi durumlarda maluliyet hakkı verilmektedir. Hastalık izni ile maluliyet durumu birbirine karıştırılmaktadır. Hastalık izni, belirli bir dönemi kapsamaktadır. Maluliyet durumu ise temelli ve kalıcı hasar durumlarında verilir.

Çalışma Gücü kaybının tespit edilmesi

Çalışma gücünün kayıp oranının tespit edilmesi erken emeklilik hakkı için önem taşımaktadır. Zira, yüzde 60 oranında çalışma gücünün bulunmaması halinde malulen emeklilik hakkı verilmez. Hafif düzeyde çalışma gücünün kaybı yüzde 40-49 oranına, orta düzeyde çalışma düzeyinin kaybı ise yüzde 50-59 oranına tekabül etmektedir.  Yüksek düzeyde çalışma gücü kaybı ise yüzde 60 ve üzeri için geçerlidir. SGK Sağlık Kurulu tarafından verilen rapor doğrultusunda işçinin çalışma gücü kaybı belirlenir. İşçinin, çalışamayacak durumda olduğu tespit edilirse erken emeklilik için yaş sınırı beklenmez. Ayrıca, prim gününü doldurması da istenmez. İş kazaları ve meslek hastalıkları da Sağlık Kurulu raporuna göre maluliyet kapsamında değerlendirilir.

Yorum Yap
UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sgk Haberleri

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir? Kimler Yararlanabilir?
Emeklileri Yakından İlgilendiriyor!
Emekliler için 4 Farklı Plan
Emekli Maaşlarına Tekrar Ek Zam Yapıldı
SGK, Bağ-Kur Emekli aylıkların Ek ödemelerin yatacağı tarih belli oldu!