Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) takımların harcama limitlerini açıkladı. Geçtiğimiz sezon başlayan uygulamaya göre Kulüp Lisans Kurulu, kulüplerin mali tablolarını inceliyor ve kulüplerin transfer dönemlerinde harcama yapabileceği bütçeyi belirliyor. Ancak Türkiye Futbol Federasyonu’nun açıkladığı harcama limitleri şimdiden tartışma yaratmış durumda. Fenerbahçe açıklanan limitlere çok büyük tepki gösterirken Kasımpaşa yönetimi ise bu sistemin değişmemesi durumunda ligden çekilebileceklerinin sinyallerini vermişti. Geçtiğimiz sezonun harcama limitleri ile ilgili de tepki oluşmuş ve sonrasında hesaplamalarda bir takım değişiklikler yapılmıştı.
Süper Lig’de Fenerbahçe ve Kasımpaşa’nın açıklamalarının haricinde diğer kulüplerden ses çıkmadı. Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor’un harcama limitlerine dair herhangi bir açıklaması bulunmuyor. Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu’nun harcama limitlerini açıklarken, kulüplerin gelir ve giderlerini açıklamaması, harcama limitlerinin neye göre belirlendiği konusunda futbol kamuoyunun kafasını karıştırıyor.
Harcama Limitleri Nasıl Hesaplanıyor?
TFF, Takım Harcama Limitleri'ni hesaplarken iki kalemi dikkate alıyor. Bu kalemler; Futbol Ürün Satış Giderleri ve Futbol Ürün Satış Gelirleri. Bu ikisi arasındaki denge ise takımların harcama limitleri olarak hesaplanıyor.
Futbol ürün satış giderlerini kendi içerisinde başlıklara ayran TFF, Futbolcu, teknik ekip, menajer ücretleri, kulüp personel giderleri, ürün satışından doğan maliyet, diğer faaliyet giderleri, finansmanlarla ilgili giderler, kredi ve anapara ödemeleri olarak bu kalemleri belirlemiş.
Futbol ürün satış gelirlerini de kendi içinde başlıklara ayıran TFF, onları da yayın gelirleri, sponsorluk anlaşmalarından elde edilen gelirler, bilet satışından elde edilen gelirler, ticari faaliyetlerden doğan gelirler, UEFA ve diğer faaliyetlerden elde edilen gelirler olarak belirlemiş durumda.
Fakat TFF’nin hakim olduğu tüm gelir ve gider kalemlerini açıklamaması futbol kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşturuyor.