Teknoloji dalında hızlı olarak yükseliş göstermesi ve ABD'nin ambargo uygulaması ile bilinen Çin markası Huawei, Güney Koreli büyük rakibi Samsung firmasını yakın zamanda geride bırakarak en fazla telefon satışı yapan şirket oldu. Huawei yetkilileri yaptığı açıklamada 'istisnai direncin bir işareti olduğunu' ifade etti. Haberin detayları aşağıda yer alır.
Ünlü Çin teknoloji şirketi Huawei son yıllarda yükseliş göstermiştir. Analiz firması olan Canalys Huawei markasının küresel akıllı telefon sektöründe ikinci çeyrekte Samsung'u geçtiğini, 'dünyanın en çok akıllı telefon satan şirketi' unvanına hak kazandığını açıkladı. Huawei belirtilen dönemde 55.8 milyon telefon satarak, 53.7 milyon satan Güney Koreli rakibi Samsung firmasını ekarte etmiştir.
Canalys bunun sonucunda ilk defa bir çeyrekte Samsung ve Apple dışında bir markanın 'küresel akıllı telefon piyasasına liderlik ettiğini' bildirdi.
Huawei cephesinden yapılan açıklama, söz edilen verilerin 'istisnai direncin bir işareti' olduğundan söz etti.
Yalnızca Çin Yeterli Olmayabilir
Araştırmalar ışığında, ABD'nin ambargo uygulaması Huawei'nin Çin dışında bulunan coğrafyalarda işini zora soktu. Fakat firma, 1.5 milyar nüfusu olan kendi ülkesine yönelerek bu krizi mantıklı bir şekilde yönetmiştir. Huawei satışların %70 oranından daha fazlasını ülkesinde satmaktadır.
Bununla beraber, yanlızca Çin'e yönelik satış yapmanın küresel düzeyde bir ekonomik toparlanma getirmeyeceği bilinmektedir.
ABD'nin Huawei'ye Uyguladığı Yaptırımlar
ABD'nin Huawei'ye ambargo kararını, ABD ile Çin arasında ki ticari ilişkilerden kaynaklı olduğu tahmin edilmektedir. ABD Çinli Huawei'ye 'devlete istihbarat sağladığı' gerekçesiyle bir takım yaptırımlar uygulamıştır. 'Kara Liste'ye alınan Huawei firmasının ekipmanlarının 'casusluk' hedeflenerek kullanıldığından bahsedilirken, şirket kurucusu olan Ren Zhengfeinin askeri kariyeri ve Komünist parti üyeliğini öne sürülmektedir.
ABD Amerikalı teknolojik ürün firmalarına çeşitli kısıtlamalar getirmiştir. Bu kapsamda Huawei'nin servis ve ürün satışlarını 2019 yılının mayıs ayında düzenlemiştir. Bu kısıtlamalar sonucunda Huawei satışını düşürmeyi hedeflemiştir. Başkan Donal Trump, kısıtlamalarda bazı istisnai durumların olabileceğini belirtmiş olsa da ABD yetkilileri Huawei'nin en az 130 ticaret lisansı talebine olumlu bir yanıt vermemiştir.
Bu kapsamda Google, içeriğinde Google Maps ve YouTube gibi uygulamaların bulunduğu programlara Huawei'nin yeni cihazlarından erişimi engellemiştir.