Fransa tarihinin kara günü! Emmanuel Macron Cezayir yanlısı protestoculara yönelik 1961 Paris katliamını kınadı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 60 yıl önce Paris'te Cezayir yanlısı göstericilerin polis tarafından öldürülmesini "suç" olarak nitelendirdi. Ancak resmi bir özür gelmedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cumartesi günü , o zamanlar bir Fransız sömürgesi olan Cezayir'in bağımsızlığı için çağrı yapan protestocuların 1961'de polis tarafından katledilmesini şiddetle kınadığını dile getirdi .
Cinayetlerin 60. yılını kutlamak için düzenlenen anma töreninden kısa bir süre sonra ofisinden yapılan açıklamada, Macron'un "gerçekleri kabul ettiği: o gece Maurice Papon [o zamanın polis şefi Ed.] yönetiminde işlenen suçların Cumhuriyet için affedilemez olduğu" belirtildi. Macron törene katıldı ancak orada halka açık bir konuşma yapmadı.
Resmi bir özür dilemekte yetersiz kalsa da, Macron'un sözleri, 2012'de yalnızca protestocu Cezayirlilerin "kanlı bir baskı sırasında öldürüldüğünü" kabul eden selefi François Hollande'ınkinden daha ileri gitti.
Macron, hayatta kalanlar, sivil toplum aktivistleri ve Cezayir'in bağımsızlık mücadelesinin gazileriyle birlikte katliamın anma törenlerine katılan ilk Fransız devlet başkanı oldu. Fransa Cumhuriyeti renklerinde bir kurdele ile süslenmiş çiçeklerden oluşan bir çelenk, Seine Nehri'nin yanına, Bezons köprüsüne yerleştirilirken ciddiyetle durdu.
Günü kutlamak için toplanan insanlar tarafından kurbanların anısına çiçekler nehre atıldı. Ölen protestocuların bir kısmının boğulduğu bildirildi. Macron daha sonra el sıkıştı ve topluluk üyeleriyle konuştu.
Fransız tarihinde karanlık bir gün
17 Ekim 1961'deki protestolar, Fransa'nın o zamanki sömürgesi Cezayir'in kontrolünü elinde tutmak için şiddetli çabalarının son yılında geldi.
Fransız polis memurlarına yönelik bir dizi ölümcül saldırının ardından yeraltı FLN direniş hareketinin para toplamasını önlemek için Cezayirlilere uygulanan katı sokağa çıkma yasağına yanıt olarak geldiler.
Yasağa rağmen Cezayir'deki Fransız eylemlerini protesto etmek için 25.000'den fazla kişi toplandı. Yaklaşık 12.000 Cezayirli protestolarda tutuklandı ve çeşitli stadyumlara götürüldü.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.