NATO Ülkelerinden Büyük Kriz! Avrupa Sınırında Gerçek Füzeler Fırlatıldı
Yeryüzünün en büyük ülkesi 200 Bin asker, 80 savaş uçağı, 15 gemi ve yüzlerce tankı harekete geçirdi, Avrupa sınırında gerçek füzeler fırlatıldı. Dakikalar önce yapılan açıklama ise dünyayı ayağa kaldırdı!
Rusya'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) üyeleri, Kırgızistan'daki Issık Göl'ü çevresinde insansız hava araçlarının da kullanıldığı gövde gösterisine girişti.
Afganistan'da rejimin düşmesiyle sınıra bir ordu yığan Rusya bölgedeki bir başka ülkede füzeler ateşledi fakat asıl kıyamet binlerce kilometre uzaklıkta koptu.
Rus medyası, Kazakistan ve Tacikistan'ın da yer aldığı tatbikatta Rusya'ya ait Su-30 ve Su-25 savaş uçaklarının havalandığını bildiriyor. Mi-8 helikopterleri de kameralara takıldı.
Moskova, yaz mevsiminden bu yana özellikle Afganistan sınırında askeri ağırlığını artırmış durumda. Afganistan'la sınırı olan Özbekistan ve Tacikistan'da peş peşe tatbikatlar düzenlendi.
Hava savunma sistemleri Türk üretimi Bayraktar TB2'ler karşısında hezimete uğrayınca insansız hava araçlarına ağırlık veren Rus ordusu, Orlan-10 adlı projeyi bu tatbikatta test etti.
Rus ordusu Tacikistan'daki üssüne ağır makineli tüfekler sevk etti ve eğitimler veriyor. Moskova, Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ı 'bölücü terör örgütü' olarak kabul ediyor.
ASKERİ HAREKETLİLİK RESMEN BAŞLADI
Yeryüzünün en büyük ülkesinin batısında ise Amerika ve NATO'yu alarma geçiren devasa bir askeri hareketlilik var: Zapad-2021/Batı-2021 tatbikatı resmen başladı.
Rusya ve Avrupa'daki tek müttefiki Belarus'un ordularının Baltık Denizi'ni de kapsayan gövde gösterisini, iki ülkenin genelkurmay başkanları yerinde izliyor.
AVRUPA SINIRINDA FÜZELER ATEŞLENDİ
Rusya Savunma Bakanlığı tatbikata, 200 000 asker, 80 savaş uçağı ve helikopter, 15 kadar gemi ve yaklaşık 300 tankla katıldığını açıkladı. Ermenistan, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan da yine Zapad-21'de yer almakta.
Tatbikatta gerçek mermiler ve füzeler kullanılmaktadır. Rus ordu televizyonu Zvezda, savaş gemilerinin beraberinde beraber havalanan Rusya ve Belarus jetlerinin görüntülerini ekrana taşıdı.
Rusya ve Belarus'taki 14 ayrı eğitim sahasında icra edilen tatbikatın en önemli olan özelliği ise, Avrupa sınırına hayli yakın olması: Belarus'taki Brest şehri ve Avrupa'nın göbeğindeki Rus toprağı Kaliningrad.
Reuters haber ajansı, 'Rusya ve Belarus'un devasa savaş oyunu resmen başladı, NATO endişeli' başlığıyla haberi geçti. Rus ordusu, Belarus'a tatbikatın güvenliği için en az üç Su-30 savaş sevk etti.
Ruslar tatbikatın savunma amaçlı olduğunu açıklasa da, Belarus Genelkurmay Başkanı Viktor Gulevich, Zapad-2021'in Batı ülkelerini hedefleyen bir sinyal olması gerektiğini söyledi.
VLADİMİR ZELENSKİY 'SAVAŞ MÜMKÜN'
Yaz mevsiminde Rusya'nın 100 000 askeri sınırlarına yığmasıyla Moskova ile savaşın eşiğine gelen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, bugün halen çatışmanın mümkün olduğunu açıkladı.
Zelenskiy, kendine yöneltilen soruya "Bu en kötü şey olabilir fakat maalesef böyle bir savaş mümkün" ifadesiyel yanıt verdi. Ukrayna, NATO'ya katılmak istiyor fakat Moskova buna şiddetle karşı çıkıyor.
1 Eylül'de Beyaz Saray'da Amerika Başkanı Joe Biden'la görüşen Ukrayna lideri, Washington'la ilişkilerinin öncekinden çok daha iyi olduğunu fakat NATO'ya katılımın henüz netleşmediğini de ekledi.
Benzer bir tatbikatı en son 2017 senesinde yaşama geçiren Rusya ve Belarus'un açıkladığı asker sayılarını, NATO inandırıcı bulmamıştı. Uluslararası kurallara göre, 13 000 askeri aşan tatbikatların denetlenmesi gerekmektedir.
NATO, bu senenin başlarında Ukrayna sınırlarına çok sayıda Rus askerinin konuşlandırılmasının ardından düzenlenen tatbikatın, bir krize yol açabilecek bir kaza ya da yanlış hesaplama riskini arttırdığı konusunda uyarıyor.
PUTIN VE LUKAŞENKO BİRLİKTE AÇIKLADI
Zapad-2021 tatbikatının resmen başladığı gün, Rusya lideri Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko da Kremlin'de bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 3,5 saat sürdü.
Liderler randevunun ardından kameraların karşısına geçti, sözü alan Putin Rusya ve Belarus'un ortak endüstri politikasına geçeceğini dünyaya ilan etti. Putin, ayrıca Zapad-2021 için "Bu tatbikatlar hiçbir ülkeyi hedef almıyor" dedi.
Batılı ülkeler Lukaşenko'ya altıncı görev süresini veren tartışmalı seçimler sonrası yeni yaptırımlar getirdi. Rusya, Belarus için hayati bir müttefik olduğunu kanıtlama arayışında. Analistler de Minsk'in katılımının Moskova ile giderek çoğalan yakın bağların işareti olduğunu söylüyor.
Chatham House düşünce kuruluşunda araştırma görevlisi olan Mathieu Boulegue’a göre, "Lukaşenko, 2017'deki tatbikata katılmaya gerçekten istekli değilken şimdi, bu tatbikatın Batı'ya vermiş olduğu uyarı mesajı açısından ne kadar değerli olduğu hakkında en çok övünenlerden biri haline geldi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.