Ekonomi ve Borsa ile İlgilenenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Konu Olan Arbitraj Nedir?

Ekonomi ve Borsa ile İlgilenenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken Konu Olan Arbitraj Nedir?

Arbitraj, piyasalar arasındaki dengesizlikten yararlanma durumudur. Sözcük, yerleşmek anlamına gelen Fransızca "arbitrer" kelimesinden gelmektedir.

Arbitrajcılar, çeşitli piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanarak, piyasa risklerinden bağımsız olarak kar elde ederler. Bir hisse veya başka bir menkul kıymet gibi bir varlığı elinde bulundurarak ve ardından aynı varlığı aynı anda başka bir piyasada satarak arbitraj yoluyla para kazanılabilir; bu genellikle hisse senetleri ile yapılır. Başarılı tüccar aynı anda bu hisse senedini avantajlı bir fiyattan satın alacak ve satıcı için daha uygun olan başka bir piyasada daha yüksek bir fiyata hemen satacaktır. Böyle bir planın dikkate değer bir örneği, 1980'lerde Kanada hükümetinin gelecekteki sözleşmelerinin Toronto'da satın alınması ve bunların eşzamanlı olarak New York'ta satılmasıydı. Bu, iki pazar arasındaki marja eşit bir kâr sağladı. Bu durumda, bir arbitrajcı sınırsız kar elde edebilir (çünkü risk pratikte mevcut değildi).

Arbitraj Nasıl Çalışır?

Arbitraj, aynı veya benzer varlıklar için iki veya daha fazla piyasa arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanarak çalışır. Teorik olarak, risksiz faiz oranı biliniyorsa, herhangi bir varlığın beklenen getirisi, o varlığı satın alarak ve satıcının gelirlerini risksiz oranda yatırarak hesaplanabilir. Bu beklenen getiri, piyasadaki gerçek getiriye eşit olmalıdır. Bu nedenle kârın sıfır toplam olması beklenir.

arbitraj.jpg

Arbitrajın bir başka klasik örneği, farklı pazarlarda veya borsalarda işlem gören aynı veya benzer hisse senetleri için hisse senedi fiyatlarındaki farklılıklardan yararlanmaktır ve buna intermarket arbitrajı denir. Bazı piyasa dengesizlikleri o kadar büyüktür ki, arbitrajın her iki piyasanın fiyatları üzerinde etkisi olabilir. Ekonomistler Simon ve Malakshyan tarafından yapılan bir araştırma, bu tür getiriler sonucunda borsada elde edilen toplam kârın, farklı döviz kurlarında gerçekleşmiş olsalar bile, aynı gündeki gerçek kârı aşacağını göstermiştir. Bu fenomen, hayalet arbitraj veya "psişik arbitraj" olarak bilinir. Aşağıdaki örneği göz önünde bulundurun:

Eğer intermarket-arbitraj koşulu sağlanırsa, tarafsız bir arbitrajcı, şirketin hisselerini aynı anda New York borsasında satabilir ve anında para kazanmak için (döviz kurları arasındaki fark) Londra borsasında satın alabilir. Ancak, arbitraj fırsatları pratikte değil sadece teoride var olduğundan, yatırımcılar farklı borsalarda hisse alıp satarak arbitraj karı elde edemezler. Bu karları eğitimsiz tüccarların eylemlerinden elde etmek için piyasada yanlış fiyatlandırma olması gerekir. Tipik bir hisse senedi tüccarı, piyasadaki hisse senetlerini alış fiyatından satın alır, daha sonra piyasada satış fiyatından satar ve bu iki fiyat arasındaki farka eşit bir kâr elde eder. Bu durumda, arbitrajcı, hisse senedini borsalardan birinde satın alıp, o borsanın diğerinde satmalı, böylece bir satıcıdan teklifinde satın almalı ve fiyatına alıcıya satmalıdır.

Diğer herhangi bir karlı ticaret tarafından herhangi bir karlı ticaretten minimum bir arbitraj tutarı alınır. Yukarıdaki örnekte, A Şirketinin hisselerinin New York fiyatı Londra fiyatından %10 daha yüksek olsaydı ve iki piyasa arasındaki marj %2 olsaydı, para kazandıran herhangi bir işlemden %12,5 alınacaktı. Başka bir deyişle, herhangi bir kârlı ticaret eyleminden alınabilecek minimum bir arbitraj tutarı vardır.

Bazı arbitrajcılar, gerçek döviz satıcılarına karşı para kazanmak için farklı referans veya referans para birimlerine kıyasla döviz kurları gibi farklılıklardan da yararlanır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.