İşe Dönemeyen İşçiler 8 maaş tazminat Alabilecekler! 30 Gün Süresi Kaldı…
Çalışma hayatı ile alakalı çıkan yasalarda işverenler kadar işçilere de çeşitli güvence verilmektedir. İhbar tazminatı, kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı gibi haklı fesih bunlardan bazıları olmaktadır. Yasal güvencelerden birisi de işçilerin çıkartıldığı zaman geri dönme hakları….
İşten çıkartılan çalışanlar belli şartlar altında aynı işe geri dönebilecekler veya isteğe bağlı tazminatlarını alabilecekler. 4857 sayılı iş kanunu ile beraber 18. Maddesinde bu durum belirtilmiştir. Eğer işletmeler otuz veya daha fazla işçi sayısı bulunduruyorsa ve işyerlerinde daha önce çalışmışlarsa ve en az altı aylık bir çalışma süresi olan bir işçi belirsiz süreli bir iş sözleşmesinin feshetmişlerse. İşveren kişiler, işçinin yetersizliğinden ve hatta davranışlarından dolayı işyerinin veya iş içerisinde bulunan kurallara karşı gelmişse tarzında bir sebebi olmalıdır.
Kimler Geri İşe Dönebilecek?
Belirtilen kanuna göre eğer bir işveren sizleri işten çıkartmış bulunuyorsa bu çıkartmanın yasal bir sebebi bulunması gerekir. Eğer bu sebep yoksa ve bulunmuyorsa sizler için işe geri dönmek mümkün olabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyen tüm işçilerin belirlenmiş olan bazı şartlara uymak zorundadırlar bu şartlar ise şu şekilde olmaktadır,
İş sözleşmesi belirsiz günler veya süreli bir iş sözleşmesi olması zorunludur, eğer iş sözleşmesi yoksa zor olabilir. Belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi uygulamasına tabi olmamaktadır. Fakat belirli bir iş sözleşmesi yapıldığı zaman ve bu turizm çalışanları gibi arka arkaya yapılıyorsa belirsiz süresi iş sözleşmesi haline gelir. Çalışanlar bu şartlara uyuyorlarsa geri işe dönebilecekler.
6 Ay Çalışma Süresi Şartı
Diğer bir olması gereken şart ise işçinin işveren kişinin işyerinde 6 ay çalışmış olması gerekmektedir. 6 takvim ayı boyunca çalışmış olması yeterli sayılır eğer deneme süresi varsa bu sürede 6 ay içerisinde yer almaktadır. İşveren kişinin iş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olması gerekmektedir. Eğer başka bir işletmesi de varsa toplam işçi sayısı baz alınmalıdır. Eğer kişi işten sebepsiz çıkartılmışsa bu sebebi yasal bir şekilde dayandırması gerekmektedir. Kavga etmek, kurallara uymamak gibi sebeplerden yasal olarak dilekçe yazılmalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.