Rezerv, döviz mevduatı ve KKM'de son rakamlar belli oldu
Geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ve TCMB'nin rezervleri arttı. Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 103 milyon dolarlık artışla 213,4 milyar dolara yükseldi.
Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı geçen hafta 103 milyon dolarlık artışla 213,4 milyar dolara yükseldi.
Parite etkisinden arındırılmış artış 1 milyar 342 milyon dolar oldu. Gerçek kişilerin yabancı para mevduatı geçen hafta 163 milyon dolar azalırken, şirketlerin mevduatı 1 milyar 280 milyon dolar yükseldi.
REZERVLER ARTTI
TCMB’nin net uluslararası rezervleri geçen hafta 1,6 milyar dolar artışla 14,1 milyar dolara yükselerek Eylül ayındaki keskin düşüşü telafi etti.
Bankacılar döviz rezervindeki artışın Hazine’nin 2,5 milyar dolar dış borçlanmasının hesaplarına yatmasından kaynaklandığını belirttiler.
Net rezervler temmuz ayının başlarında 6,1 milyar dolar ile 2002’den bu yana en düşük seviyeyi görmüş, temmuz sonu ve ağustosun ilk yarısında yaklaşık 9 milyar dolar artışla tarihi dip seviyelerden kısmen toparlanmıştı.
TCMB’nin net döviz rezervleri 7 Ekim’de sona eren haftada 2,7 milyar dolar arttıktan sonra 14 Ekim’de sona eren haftada da 1,6 milyar dolar artmış oldu.
TCMB’nin döviz rezervleri, ihracatçıların döviz gelirlerinin bankaya satışı ve KKM gibi adımlardan destek bulsa da, döviz piyasasına müdahaleler ve BOTAŞ başta olmak üzere KİT’lere yaptığı döviz satışları ile yıl içinde sert düşüşler kaydetti. TCMB üç aydır ise KİT’lere herhangi döviz satışında bulunmuyor.
TCMB’nin brüt rezervi 2 milyar dolar artışla 116 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv de -56,4 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezerv -57,5 milyar dolardı.
KKM’DE 20 MİLYAR LİRALIK ARTIŞ
Yurt içi yerleşiklerin TL’den dövize kaçışını önlemek için geçen sene aralık sonunda devreye alınan kur korumalı mevduat (KKM) hacmi geçen hafta 20 milyar TL’lik artışla 1 trilyon 443 milyar TL’ye ulaştı.
KKM’nin TL mevduat içindeki payı yüzde 37,1, toplam mevduat içindeki payı yüzde 17,4 oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.