Depremzedeleri bir de emlak dolandırıcıları vurdu

Depremzedeleri bir de emlak dolandırıcıları vurdu

İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından evleri hasar alan vatandaşların taşınma heyecanı devam ediyor. Evlerdeki zarar durumuna göre verilen zaman zarfında evlerini boşaltan vatandaşlar eşyalarını depoladıktan sonra yeni ev arayışına.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından evleri hasar alan vatandaşların taşınma heyecanı devam ediyor.

Evlerdeki zarar durumuna göre verilen zaman zarfında evlerini boşaltan vatandaşlar eşyalarını depoladıktan sonra yeni ev arayışına girdi. Depremde enkaza dönen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği Barıştırma Sitesi'nin bulunduğu alanda vatandaşlar taşıma firmaları yoluyla evlerini boşaltıyor. Her daireye 1,5 saat vakit bahşedilen taşınma telaşında vatandaşlar en manâlı eşyalarını evden boşaltarak yeni ev arayışına girdi. Yeni eve taşınmak için ilanlara bakan vatandaşlar emlak fiyatlarının yükselmesinden şikayet etti.

Emlak dolandırıcılarının yeni hedefi depremzedeler

İnternet üzerinden ya da sosyal medya üzerinden sahte emlakların bulunduğunu söyleyen depremzede Timurhan Akgün, dolandırıcıların tuzağına düştüğünü belirterek, “Adalet Sitesi'nde kiracı olarak oturuyordum. Evim de ağır hasarlı durumda. Eşyalarımı boşaltmam için 1.5 saat müddet verdiler. Depremden sonraki 10 jurnal işlem içerisinde de konut araştırıyordum. İnternet üzerinden hizmet veren duyuru sitelerinden birinde bir konut gördüm. Eşyalıydı. Eşyalarımı da alıp alamayacağım kesin değildi. O yüzden ben de kendisini konut sahibi olarak tanıtan şahsı aradım. Kendisinin İstanbul'da olduğunu, kendisinin polis, eşinin hemşire olduğunu, ödev dolayısıyla İstanbul'da olduğunu ve evin kendisine ait olduğunu söyledi. Depozitoyu yolladığım takdirde ilanı yayından kaldıracağını ve 2 gün daha sonra İzmir'e gelerek anahtar teslimini ve kontratı o vakit yapacağını söyledi. 2 gün daha sonra aradığımda telefonlar kapalı, hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Benzer şekilde param da yanmış durumda. Savcılığa gitmem söyleniyor” dedi.

“Hem depremzedeyim keza de dolandırıldım”

Acele eve ihtiyacı olduğu için dolandırıcıların tuzağına düştüğünü söyleyen Akgün, “Keza depremzedeyim. Bir taraftan buradaki işleri halletmek zorundayım. Bir taraftan da fiziki bir zorluk içerisindeyim. bununla birlikte depozitom da yanmış oldu. 2 bin lira gönderdim. ‘Şimdilik depozito yolla yeterli' dedi. ‘Kontratı yaptığımızda geri kalanı ödersin' dedi. Ben de fiziki durumum yetmediği için 2 bin TL yolladım. ‘Tamam ben Cuma günü geliyorum' dedi. Sabah 09.00'da İzmir'de olacağını söyledi. 15.00'e dek aradım yanıt yok. Aynı sitede şu lahza kopya ilanlar da var. Hala daha arıyoruz. Bu sefer de ‘Ben askerim, Şırnak'ta tayin yapıyorum, Ankara'dayım görevdeyim, 2 gün sonradan geleceğim' diyor. Bu şekilde üçkâğıt sahiden devam ediyor. Biz depremzede olduğumuz için acil eve ihtiyacımız var. Bu yüzden hemen atladık. Maalesef bu duruma maruz kaldık” dedi.

Kendilerine 1,5 saatlik vakit verildiğini ve bu vakit kapsamında evi boşaltacaklarını belirten Akgün, “Bize 1.5 saatlik bir zaman verdiler. Bir taşıma şirketiyle uzlaşma yapıldı. Nakliye şirketi nerede olursa olsun belli bir tutar tuttu. O evdeki eşyaları bulunduğumuz eve değin götüreceğimiz söylendi. Acilen sıranın bize gelmesini bekliyoruz evin karşı oturarak. 1,5 saat içerisinde alabildiğimiz değin eşyayı alacağız. Büyük olasılık birkaç beyaz eşyamız olsun. Hasar gören dolaplarımız var. Çünkü evin içi de berbat halde. Sıvalar dökülmüş, büyük çatlaklar var. O süreci bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem sebebiyle ev kiralarının yükseldiğini söyleyen depremzede Derya Gülgönül ise, “Bundan sonraki süreçte sıkıntılarımız var. Şu lahza için bir akrabamızın evinde kalıyoruz. Eşyalarımızı alınca da ambar gibi bir yere koyacağız. derhal da ev bulgu şansımız değil. Çünkü bir takım ahali bunu fırsata çevirdiği için konut kiraları da yükseldi. Açık Konuşmak Gerekirse maddesel olarak da buna uygun değiliz. Bu süreçte bekleyeceğiz her şey normale dönene değin. 2 tane kızım var. Bir ahenk oluşturmam gerekiyor. Taşıma firmasına hane başı 2 bin TL vereceğiz” diye konuştu.

Taşıma firmasıyla 2 bin TL'ye anlaştıklarını bildiren depremzede Mete Gülgönül, “Nakliye firması ‘Ben evden aşağı indirmeye karışırım. Gerisini kendi imkanlarınızla taşıyacaksınız' diyor. Biz de site yönetimi olarak ortak bir nakliye şirketiyle anlaştık. Daire başı 2 bin TL vererek taşınacağız” dedi.

öte taraftan depremzedelerin evlerindeki taşınma heyecanı havadan görüntülendi. Bayraklı ilçesinde bulunan Cumhuriyet Sitesi sakinlerinin konut taşıma telaşı devam ediyor.

Aykut Yeniçağ - Önder Okumuş - Ali İhsan Çiftlik Sahibi
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.