Emeklilik için fırsat! Emekli, SGK, SSK işlemleri! Prim Ödemesi, İsteğe Bağlı Sigorta Şartları...
Emekli olmak her vatandaşın hayalidir. Ülkemizde vatandaşların emekli olabilmesi için üç şartı sağlaması zorunludur. Peki, borçlanma yolu ile emekli nasıl olunur? İsteğe bağlı sigortadan kimler yararlanabilir? İsteğe bağlı sigorta şartları nelerdir?
Emekli olmak her vatandaşın hayalidir. Ülkemizde vatandaşların emekli olabilmesi için üç şartı sağlaması zorunludur. Peki, borçlanma yolu ile emekli nasıl olunur? İsteğe bağlı sigortadan kimler yararlanabilir? İsteğe bağlı sigorta şartları nelerdir?
Emekli olmak için sigorta giriş tarihi ve prim ödemeleri önem taşımaktadır. Kadınlar 20 erkekler ise 25 yıllık sigortalı çalışan olmak zorundadır. Kendi işyerine sahip kişilerse Bağ-Kur üzerinden prim ödemelerini gerçekleştirebilir. Kadınlar için doğum süreleri erkekler içinse askerlik dönemleri için sigorta primleri borçlanma yoluyla ödenmektedir. Doğum ve askerlik dönemlerine ait primler satın alınabilir. Kendi işyeri bulunmayan ve herhangi bir yerde çalışmayan kişiler için isteğe bağlı sigorta seçeneği bulunmaktadır. Vatandaşlar isteğe bağlı sigortalarını ödeyerek emekli olma fırsatını yakalayabilir.
İsteğe bağlı sigortanın şartları
5510 sayılı zorunlu sigorta olmayı gerektirecek şekilde çalışmadığınızı ispat etmeniz gerekmektedir. Sigortalı bir işyerinde çalışsanız dahi ay içerisinde 30 günden az çalışmanız ya da tam zamanlı bir işiniz olmaması gerekmektedir. İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmeniz için öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşı olmanız gerekmektedir. Türkiye’de ikamet etme şartı bulunmaktadır. Türk vatandaşı olmasına rağmen yurt dışında yaşayanlara da fırsat sunulmaktadır. SGK ile anlaşması bulunmayan bir ülkede ikamet etmeniz halinde isteğe bağlı sigorta yaptırabilirsiniz. Yaşlılık ve malullük maaşı alanların başvuruları değerlendirilmez. 18 yaşını tamamlamış olma şartı da aranmaktadır. İsteğe bağlı sigorta başvuruları SGK merkezlerine yapılmaktadır. Aynı zamanda SGK il müdürlükleri ve e-devlet sisteminden de başvurular alınmaktadır.Talep dilekçesi hazırlanarak gerekli belgelerin temin edilmesi zorunludur. Başvurunun onaylanması halinde dilekçenin merkeze teslim edildiği tarih sigorta başlangıcı kabul edilir. Aylık kazancın yüzde 32’si oranında prim ödemesi yapılmaktadır. Sigortalı tarafından aylık kazanç alt ve üst limitleri belirlenebilir. Yüzde 32’lik prim esasının yüzde 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi kabul edilir. Yüzde 12’lik bölüm ise genel sağlık sigortasını kapsamaktadır. Sigorta ücretinin 12 ay boyunca ödenmemesi halinde gecikme cezası ve faiz uygulanır. Sigortalının talebi ya da ölümü halinde isteğe bağlı sigorta işlemi sona erdirilebilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.