İzmir’de yaşanan depremin ardından Başakşehir'de Deprem simülasyon merkezi açıldı

İzmir’de yaşanan depremin ardından Başakşehir'de Deprem simülasyon merkezi açıldı

Başakşehir’de deprem simülasyon merkezi açıldı. Simülasyona gelenler önce bir saatlik afet bilinci eğitiminin ardından simülasyona geçerek, deprem anında neler yapılması gerekenleri daha detaylı bir şekilde öğreniyorlar.

Başakşehir’de deprem simülasyon merkezi açıldı. Simülasyona gelenler önce bir saatlik afet bilinci eğitiminin ardından simülasyona geçerek, deprem anında neler yapılması gerekenleri daha detaylı bir şekilde öğreniyorlar.

İzmir’de yaşanan 6.6’lık depremin ardından Başakşehir Belediyesi Deprem simülasyon merkezi açıldı. Simülasyon merkezi, Yaşam ve kültür Merkezi içinde bulunuyor. Simülasyona gelen öğrenciler önce bir saatlik afet bilinci eğitiminin ardından simülasyona geçerek, deprem anında neler yapılması gerekenleri daha detaylı bir şekilde öğreniyorlar. Başakşehir Belediyesi Jeolog mühendis Habip Polat: “Türkiye’nin her yerinde deprem olma kapasitesi var. Biz deprem nasıl kaçacağını değil depreme nasıl önlem alabiliriz bunun üzerine çalışmamız lazım. Düz 6.6’lık İzmir depreminde gördük ki yıkılan binalar ve yıkılmayan binaların içerisinde düşen dolapların veya başka şeylerin düşmesi ile insanların yaralandığını veya ölmesiyle sonuçlanan durumlarla karşı karşıya geliyoruz. Biz belediye olarak bunun önüne geçebilmek adına insanların eğitimini üstleniyoruz. Şu an bulunduğumuz Kayaşehir Kültür Yaşam Merkezi’nde deprem simülasyon merkezi kurduk. Yan tarafta konferans salonumuz var. Orada 1 saatlik afet bilinci eğitimi almadan biz buraya sokmuyoruz” diye konuştu.

Depremde neler yapılması gerektiğini anlatan Başakşehir Belediyesi Jeolog mühendis Habip Polat, “ Bizim için üç aşama var. Deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrası. Deprem öncesinde yapılacak işlerimizin en başında eşyalarımızı sabitlemek geliyor. Ufak bir örnek verecek olursak mutfakta yemek yaparken deprem olursa eşyalarımız sabit değilse ocaktaki yemek veya kırılan tabak çanak yapan kişinin üstüne gelmesi durumunda yaralanmalar hatta ölümler gerçekleşebilirler. Bir buluşma noktası belirlememiz gerekiyor. Bunların hepsinin yaptıktan sonra evin içinde deprem anında nerede durabilirim onun hesabını yapacağız. Burada önemli olan çocuklarımıza birlikte onları korkutmadan bir oyunmuş gibi yapmak. Nüfusun yoğun olduğu şehirlerde yardımın ulaşması zaman alabilir. Onun için bize 3 gün yetecek su, yemek ve mevsimine göre bir deprem çantamız olması lazım. Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Bu bahsettiğimiz şeyleri yaptıktan sonra deprem anı geldiğinde çök, kapan, tutun dediğimiz hedef küçültme uygulaması yapmamız gerekiyor. Eğer giriş katta oturuyorsanız 5 saniye içinde çıkabilecekseniz çıkın. O zaman çök, kapan, tutun yapıp depremin bitmesini bekleyeceğiz. Deprem bittikten sonra eğer gece ise büyükşehirlerde erken uyarı sistemleri olduğu için doğalgaz ve elektrik kesiliyor. O yüzden önümüzü görerek gideceğiz. Yapmamız gereken en önemli şeylerden birisi doğalgazı kapatıp elektriğe dokunmamak. Çünkü 1995 Kobe depreminde 300 bine yakın insan yanarak vefat etti. Sırf doğalgaz ve elektriğin bulunmasından dolayı” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.