Memur, Memur Emeklileri, Dul ve Yetim Maaşları Ne Kadar Oldu? Maaşlar Hakkında Akılda Kalan Tüm Soru İşaretlerinin Cevapları
Memurların ve memur emeklilerinin, dul ve yetimlerin maaşları hakkında bütün merak edilen, akılda takılan soruların cevapları haberimizde.
Türkiye’deki memurlar nüfusun hiç azımsanmayacak bir kısmını oluşturuyor. Haliyle bu kesimin maaşları, dul ve yetimlere kalan, bağlanan maaşlar ve ne kadar sürecekleri, detayları oldukça hassas ve çok da bilinmiyor. İşte detaylar…
Karı ve Koca Arasındaki Yaş Farkı Emekli Aylığının Miktarını Etkiler mi?
Evli eşler arasında 30 yaş gibi bir yaş farkı var ise kanunen dul aylığı yarı yarıya düşürülür. Fakat evlenme akdi en az 10 yıl önce yapılmış ya da çocukları olmuş ise dul aylığında herhangi bir kesinti söz konusu olamaz.
Şunu da eklemek gerekir ki bu husus 5434 sayılı Kanun’un ilk halinde de var olmuş, 5510 sayılı kanunun da yürürlük tarihine kadar mevcudiyetini de korumuştur. Fakat SSK ve Bağ-Kur için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Tecavüz, Darbe Gibi Nedenlerle İşten Çıkarılan Memurlara Maaş ve İkramiye Ödemesi Yapılır mı?
Darbe, tecavüz gibi nedenlerle işten çıkarılıp memuriyetini kaybedenler, emekli de olabilir ya da ikramiyesini alabilir. Yakın zamanda belki bu hususa yönelik yönetmelikte bir değişiklik olabilir.
En Az Kaç Yıl Memuriyet Hizmeti Olan Memurun Eşine ve Çocuklarına Aylık Bağlanır?
5510 sayılı Kanuna göre dul ve yetimler emekli aylığı bağlanması için bağlı olduğu memurun en az 5 yıl memur olarak çalışmış olması gerekir. SGK kendisine aleyhe olan durumlar haricinde hiçbir şekilde talep olmadan herhangi bir işlem yapmaz. Aylık bağlama talebinde bulunursanız SGK tarafından istenecek paranın yatırılması halinde paranın yatırıldığı tarihten itibaren, her ayın başında yatarak bir aylık bağlanacaktır.
Kamudaki Sigortalı Hizmetler İçin Emekli İkramiyesi Alınması Mümkün mü?
Eğer kamuda 4/A’lı (SSK) olarak çalışılan süreler için emeklilik ikramiyesi alabilmeniz için görevinizden ayrıldığınız tarih itibariyle kıdem tazminatınızı almamış olmanız ve kıdem tazminatı ödemesine karşılık gelmesi şartıyla emekli ikramiyesi almak mümkündür.
Eşiniz ve Babanız Memursa, Eşinizden Sigorta Dul Aylığı, Babanızdan Emekli Yetim Aylığı Alabilmeniz Mümkün mü?
4/A’dan dul aylığı alan kadınlar, Emekli Sandığı’ndan babalarından dolayı yetim aylığı da alabilirler. Yani hem eşinden, hem de ana veya babasından ölüm aylığı almaya hak kazananlara tercihine göre eşinden ya da babasından aylık bağlanacaktır.
Kişi Cinsiyet Değiştirirse Yetim Aylığı Ödenmeye Devam Edilir mi?
Erkek iken cinsiyetini kadın olarak değiştiren ve bunu da mahkemede kanıtlayanlar ellerindeki belgelerle gidip, kız çocuğu olduklarını kanıtlayıp babalarından veya annelerinden yetim aylığı almaya hak kazanabiliyor. Yani bu konuda herhangi bir endişeniz olmasın. Lakin kadın bir birey olduğunuzu kanıtlayamazsanız (mahkeme ile) yetim aylığı almanız mümkün olmayacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.