Ülke genelinde korona virüs denetimlerinde yeni yaklaşım!
İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde yapılan korona virüs denetimlerinin sahada daha etkin yapılması için valiliklere “Koronavirüs Salgını Denetimleri” konulu genelge yolladı.
İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde yapılan korona virüs denetimlerinin sahada daha etkin yapılması için valiliklere “Koronavirüs Salgını Denetimleri” konulu genelge yolladı. Genelge dahilinde sokak, bulvar, sokaklarda bulunan görevli takım sayısı daha da arttırılacak. Denetimlerde zabıta ekiplerinin tamamından yararlanılabilecek. Şehirlerarası ve kent içi toplu ulaşım araçları ile ticari taksiler tek tek durdurularak, korona virüs tedbirlerine uyulup uyulmadığına bakılacak.
Genelgede Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlere ve yaygın bir şekilde yürütülen ikaz, bilinçlendirme ve yoklama faaliyetlerine rağmen son dönemde toplu ulaşım araçları, pazaryerleri ile alışveriş ve sosyal hayat açısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun olarak bulundukları topluluk yerlerde sergilenen tedbirsiz davranışlardan dolayı salgının yayılımının devam ettiği belirtildi. Genelgede yarın itibaren başlayacak olan yeni teftiş yaklaşımı ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
Buna tarafından; korona virüs denetimlerinde bugüne dek yürütülen denetim faaliyetlerinin ötesinde yeni bir yaklaşma sergilenecek. Kalabalıkların oluştuğu/oluşabileceği alanlar ilk önce almak üzere sahada yoklama yapmakla görevli takım sayıları en fazla ölçüde artırılacak. Bu amaçla lokal yönetimlerin imkanları da seferber edilecek. Özellikle işyeri ve cadde/cadde denetimlerinde belediye zabıta personelinin tamamından istifade edilecek. Kolluk görevlileri ve zabıta personelinin yanı sıra denetleme ekiplerine öteki millet kurum ve kuruluşları ile iş odalarından mümkün olan maksimum sayıda personel görevlendirilecek.
“Valiler ve kaymakamlar bizzat katılacak”
81 il ve 922 ilçede kişisel olarak valiler ve kaymakamların başkanlığında gerçekleştirilecek olan sahadaki denetim faaliyetlerinin; belediye başkanları, ilgili halk kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, iş odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler vasıtasıyla özellikle vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerde yoğunlaştırılacak.
Bu doğrultuda önümüzdeki süreçte yürütülecek saha denetimlerinde her türlü toplu ulaşım araçları (ticari taksi, dolmuş, otobüs, metrobüs, tramvay, metro, deniz otobüsü vb.), pazaryerleri ile alışveriş ve sosyal yaşam açısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun olarak bulundukları kalabalık yerlere öncelik/tartı verilecek.
“Toplu ulaşım araçları, ticari taksilerde denetimler arttırılacak”
Toplu ulaşım araçları ile ticari taksilerin denetimlerinde; her aracın yoklama edilmesine bilhassa uyarı edilecek. Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında HES kodu ve maske zorunluluğuna bakılacak. Şehir Halkı içi toplu ulaşım araçlarında (metro, metrobüs, tramvay, belediye otobüsü, özel halk otobüsü, minibüs, midibüs vb.) gezgin kapasite sınırlamasına, HES kodu ve maske zorunluluğuna, ticari taksilerde sürücüler ve müşterilerce maske takılması, vasıta içerisinde yeteri değin dezenfektan malzemenin bulundurulması, benzer anda alınabilecek müşteri sınırına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Her vardiya değişiminde aracın iç temizliğinin yapılması ve sürücüler tarafından hijyen kurallarına uygun bir şekilde hareket edilmesi zorunluluğu teftiş edilecek. Alınan tedbirlere aykırı davranan toplu ulaşım araçlarına, şoför ve işletmecilere ve tedbirlere uymayan yolculara ilgili zorunlu yaptırımlar tereddütsüz uygulanacak.
Pazar yerlerine sıkı kontrol
Pazar yerleri (semt veya mahalle pazarları, sosyete pazarları vb.) denetimlerinde; alandaki tezgâh/sergi düzenlemelerinin maddesel uzaklık kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığına bakılacak. Pazar içerisinde esnaf ile müşterilerce maske takılması zorunluluğuna riayet edilip edilmediği, esnaf ve müşterilerce fiziki uzaklık kurallarına uyulup uyulmadığı yoklama edilecek. Pazar girişlerinde müşteriler için erişilebilir ve yeterli şekilde dezenfektan malzemelerinin bulunup bulunmadığı, pazarcı esnafınca bireysel hijyen ve eldiven takılması zorunluluğuna uyulup uyulmadığı, pazar içerisinde bilhassa akşam saatlerinde aşırı kalabalıkların oluşmasını önlemeye karşın zabıta ekiplerince zorunlu tedbirlerin alınıp alınmadığı hususlarına dikkat edilecek. Tedbirlere uymayan esnaf ve müşterilere zorunlu ikazlar ve yaptırımlar uygulanacak.
“Anonslarla vatandaşlar uyarılacak”
Alışverişin ve sosyal hayatın canlı olduğu sokak, bulvar ve sokakların denetimlerinde; işletmecilerin ve vatandaşların bedensel uzaklık kuralına ve maske takma zorunluluğuna uyup uymadıkları, bu yerlerde bulunan alışveriş mekanlarının topluluk oluşumuna niçin olacak etkinlik içerisinde bulunup bulunmadıkları, buralardaki işyerlerinde kendileri için belirlenen kaide ve tedbirlere riayet edilip edilmediği hususlarına uyarı edilecek.
Ayrıca bu yerlerde kolluk/zabıta araçlarından megafonlar vasıtasıyla sürekli anons tamamlanmak suretiyle vatandaşlarımıza uzaklık ve maske kurallarının hatırlatılması ve kalabalıklardan uzak durulmasının öneminin vurgulanacak.
“İzolasyona uymayanlar, zorunlu izolasyona alınacak”
Yapılan denetleme faaliyetleri sırasında Covid19 tanılı veya temaslısı şahısların yalıtım koşullarını ihlal ettiğinin saptama edilmesi halinde yurt ve pansiyonlarda gerekli izolasyona tabi tutulmalarının sağlanacak. Denetimlerde etkinliğinin ve görünürlüğünün en üst seviyede tutulacak.
Vali ve Kaymakamlar kadar yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, halk kurum ve kuruluşları, köy/semt muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyonun sağlanarak zorunlu planlamalar yapılacak. Gerçekte herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
Musa Erdoğan
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.