Çinli kadınlar para biriktirmek için yabancılarla eşleşiyor!
Çin'de ekonomik belirsizlik, tasarruf oranlarının artmasına neden oluyor. Pandemi döneminde gelirlerinin azalmasıyla mücadele eden kadınlar, benzer durumda olanlarla bir araya gelerek internet üzerinden para biriktirme grupları oluşturuyor. Bu yeni trend, Xiaohongshu gibi platformlarda hızla popülerlik kazanırken, ekonominin geleceğine olan güvenin düşük olduğunu gösteriyor.
Çin'de ekonomik belirsizlik artarken, kadınlar benzer sorunlarla karşılaşanlarla para biriktirme yoluna gidiyor. Kathy Zhuo ve kocasının maaşları pandemi sırasında yarı yarıya azaldı. Zhuo, bu durumun ailesine de bakmak zorunda olduğu için büyük bir darbe olduğunu söylüyor. Bu nedenle, Çin'in güneyindeki Fujian kentinde yaşayan 36 yaşındaki iki çocuk annesi kadın, benzer ilgi alanlarına sahip diğer kadınlarla internet üzerinden para biriktirme gruplarına katıldı.
"Tasarruf Yapan Da Zi" etiketiyle bilinen bu gruplar, Xiaohongshu gibi platformlarda hızla popülerlik kazanıyor. Veri analiz firması Newsrank'a göre, etiket şu ana kadar 1,7 milyon kez görüntülendi. Ayrıca, Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da tasarruf ortaklarıyla ilgili konular milyonlarca kez görüntülendi.
Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Kamu Politikası Profesörü Lu Xi, bu eğilimin, ekonomiye olan güvenin düşük olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Çin ekonomisi, bu yılın ilk mali çeyreğinde beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak hala emlak krizi, düşen yabancı yatırım ve artan yerel yönetim borçları gibi sorunlarla karşı karşıya.
Zhuo, yeşil enerji sektöründe çalıştığı için kendini şanslı hissediyor, ancak birçok arkadaşının ve ailesinin işsiz kaldığı bir dönemde, geleceğe hazırlıklı olmanın önemini vurguluyor.
'Bir kişiyle eşleştikten bir ay sonra harcamalarım yüzde 40 oranında azaldı'
Zhuo, Şubat ayında, çeşitli çevrimiçi tasarruf gruplarına katıldı. Bu gruplarda çoğunlukla 20 ila 40 yaşlarındaki kadınlar bulunuyordu ve günlük bütçelerini ve harcamalarını kaydediyorlardı. Ayrıca, anlık alışverişler yapmalarını engellemeye yardımcı oluyorlardı.
Zhuo, bir üyenin 5 bin yuanlık (690 dolarlık) lüks bir çanta satın almak istediğini ancak diğer grup üyeleriyle konuştuktan sonra daha uygun fiyatlı, ikinci el bir çantaya yönlendirildiğini belirtti.
Birçok kişinin benzer bir şekilde davranmasına şaşırdığını ve tasarruf gruplarıyla birlikte bir dayanışma hissi yaşadığını ifade etti. Yalnızca bir ay içinde bir eşleşmeyle harcamalarının %40 azaldığını ve bu yıl 100 bin yuan tasarruf etmeyi hedeflediğini söyledi.
30 yaşındaki ilkokul öğretmeni Wen Zhong, tasarruf eşiyle birlikte internetten alışverişi azalttığını ve zamanını okuma ve örgü gibi aktivitelere ayırdığını belirtti. Ayrıca, el yapımı ürünlerini pazarda satmaya başlayarak ek gelir elde ettiğini söyledi. Wen, eşleşmenin minimalist bir yaşam tarzına geçişine yardımcı olduğunu da ekledi.
Çin zaten yüksek tasarruf oranlarına sahip bir ülke. Resmi verilere göre, 2023 yılında ülkedeki hanelerin bankalardaki tasarrufları yaklaşık 138 trilyon yuanı buluyordu ve bu bir önceki yıla göre neredeyse %14 artış gösteriyordu.
Ancak Dr. Lu, yüksek tasarruf oranlarının Çin hükümeti için büyük bir sorun olabileceğini belirtiyor. Çin Merkez Bankası, faiz oranlarını düşürerek tasarrufları daha az çekici hale getirip ekonominin canlanmasına yardımcı olabilir. Ancak, insanlar paralarını harcamaktan çekinmeye ve biriktirmeye devam ederse, bankanın ekonomiyi etkileme gücü azalabilir.
Daha geleneksel tasarruf yöntemlerini tercih eden kadınlar da var. Çin'de, nüfusun büyük çoğunluğu Alipay ve WeChat Pay gibi ödeme uygulamalarını kullandığı için nakitsiz bir toplum. Bu nedenle, evde birikim yapma eğilimi, toplum için alışılmadık bir durum.
Henan eyaletinde bir güzellik salonu işleten ve adını açıklamak istemeyen 32 yaşındaki Chen takma adlı kadın, gelirinin çoğunu her ay bankadan çekip bir kutuya koyduğunu belirtiyor. Chen, bu birikimi 50 bin yuana ulaştığında bunu bankaya sabit vadeli mevduat olarak yatırmayı planladığını söylüyor.
"Geçmişte herhangi bir tasarruf planım yoktu ama biraz param kalmıştı. Artık tasarruf etmek daha zor hale geldi," diyor.
Çin'deki ekonomik yavaşlama, güzellik salonunun belirgin biçimde müşteri kaybetmesine ve sürekli gelen müşterilerinin çoğunun harcamalarını azaltmasına neden olmuş.
Chen ve kocası ailelerinin tek çocukları, bu da onların yaşlı ebeveynlerine bakmaları gerektiği anlamına geliyor.
Çiftin ayrıca iki oğlu var ve Chen, onlara ev almaya yetecek kadar para biriktirme konusunda endişeli görünüyor. Çin'de oğlu evlenen ebeveynler genellikle çocuklarına bir ev satın alıyor.
Chen'e göre, en az 5 milyon yuanlık birikime ihtiyaçları var. Ama yeniden hamile olduğu için bunun bile muhtemelen yeterli olmayacağını düşünüyor.
"Elimde nakit olması beni daha az kaygılı hissettiriyor. Banknot yığınlarının gittikçe kalınlaştığını görünce kendimi güvende ve tatmin olmuş hissediyorum."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.