İsveç'in NATO üyeliği, TBMM'den geçti! Batı ülkeleri bu karardan memnun...
İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde alınan onay ile bir adım daha yaklaştı. Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye ile terörle mücadeledeki işbirliğini vurgulayarak, uzun bir sürecin ardından alınan bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden onay alması, ABD ve Avrupa ülkelerinde memnuniyetle karşılandı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveçli mevkidaşı Henrik Landerholm ile yaptığı görüşmede, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay veren oylamasını takdirle karşıladıklarını belirtti. Sullivan, ABD'nin İsveç'in NATO üyeliğine güçlü şekilde destek verdiğini vurgulayarak, Washington'da gerçekleşen buluşmanın ardından yapılan Beyaz Saray açıklamasına atıfta bulundu.
Sullivan ve Landerholm, Ukrayna'daki savaş bağlamında her iki ülkenin de aynı çizgide olduğunu ve Kiev'e desteklerini sürdüreceklerini ifade ettiler. Ayrıca, Kızıldeniz'deki gemi trafiğinin normale dönmesi için ortak adımlar atılması gerektiği konusunda değerlendirmelerde bulundular.
İki mevkidaş, Gazze'ye daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiğini belirterek, aynı zamanda İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunma hakkını da vurguladılar. Jake Sullivan, önceki açıklamasında, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay veren oylamasını ABD olarak memnuniyetle karşıladıklarını teyit etmişti.
Avrupa'dan Gelen Memnuniyet Mesajları
TBMM'nin İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesi, Avrupalı müttefikler arasında memnuniyetle karşılandı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TBMM'nin onayladığı kararın İsveç'i NATO'ya bir adım daha yaklaştırdığını belirterek, "İsveç'in katılımı Avrupa'nın güvenliğini güçlendirecek ve AB-NATO işbirliğini artıracaktır. Bundan sonraki adımları sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerine yer verdi.
Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, sosyal medya paylaşımında, TBMM'nin kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, İsveç'in NATO'ya katılımı yolunda önemli bir adım atıldığını vurguladı.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasından "büyük memnuniyet" duyduklarını ifade ederek, İsveç'in NATO'da yer almasının ittifakı ve İskandinav bölgesinin güvenliğini güçlendireceğini belirtti.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, İsveç'in 32. NATO müttefiki olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, İsveç'in NATO'ya katılmasıyla Avrupa'nın daha güvenli hale geleceğini ifade etti.
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Vilnius'taki NATO zirvesinde alınan kararların uygulanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, İsveç'in NATO üyeliğinin bölgesel güvenliği güçlendireceğini ifade etti.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, TBMM kararından mutluluk duyduğunu belirterek, İsveç'in NATO'ya katılmasının Baltık Denizi bölgesinde güvenliği artıracağını ve ittifakı daha da güçlendireceğini söyledi.
Eski Finlandiya Başbakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Alexander Stubb, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ittifakı daha da güçlendireceğini belirtti.
Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının harika bir haber olduğunu belirterek, bölgesel güvenliği güçlendireceğini ifade etti.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, İsveç'in NATO'ya katılımının İskandinav bölgesinin ortak güvenliğini güçlendireceğine vurgu yaptı.
İsveç'ten ilk açıklama: Türkiye ile işbirliğimiz devam edecek
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen NATO'ya katılım kanun teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Billström, Dışişleri Bakanlığı konutu önünde düzenlenen basın toplantısında, TBMM'ye teşekkür ederek, "Türkiye ile NATO'da yakın işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Uzun bir yolculuktu" dedi. Billström, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının beklendiğini belirterek, NATO üyeliğinin Türkiye ile terörle mücadelede yakın işbirliği anlamına geldiğini vurguladı.
Billström'e, "NATO üyeliğiniz Türkiye ile ilişkilerinize neler katacak?" sorusu yöneltilince, "TBMM'nin onayı daha önce yaptığımız anlaşmaları değerli kıldı. 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde imzaladığımız Üçlü Muhtıra (Türkiye, Finlandiya ve İsveç) ve daha sonra Vilnius'ta yapılan anlaşmada uzlaşmıştık. Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" şeklinde yanıt verdi.
NATO'dan Macaristan'a çağrı
NATO Parlamenter Asamblesi Başkanı Michal Szczerba ise teşekkür mesajında, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu'na destekleri için minnettarlığını ifade ederek, "Macaristan Ulusal Meclisi'ndeki meslektaşlarıma katılım sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olmaları çağrımı yineliyorum" ifadelerine yer verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, TBMM'nin kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, onay sürecini en kısa sürede tamamlayacağı konusunda Macaristan'a güvendiğini ifade etti. Stoltenberg, "Tüm NATO müttefikleri Vilnius'ta yapılan zirvede İsveç'i ittifakımıza katılmaya davet etme konusunda mutabık kaldı ve İsveç taahhütlerini yerine getirdi. İsveç'in üyeliği NATO'yu daha güçlü ve hepimizi daha güvenli kılacaktır." değerlendirmesinde bulundu
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.